Kommuner sparer på handicappede børn

Kommuner sparer: Forældre til handicappede børn kan ikke længere være sikre på at børnene får plads i specialinstitution eller gratis transport.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den tid er forbi, hvor forældre til et handikappet barn kan være sikre på en gratis plads i specialinstitution og gratis transport. Kommunerne har nemlig fundet ud af, at det er godt for budgettet at flytte daginstitutioner for børn med handikap fra et tilbud under serviceloven til dagtilbudsloven, som gælder for almindelige børnehaver og vuggestuer. Det giver mulighed for at opkræve egenbetaling fra forældrene. Og kommunen slipper samtidig for forpligtelsen til at sørge for gratis transport til og fra institutionen. Det skriver Politiken Søndag.

Manøvren er allerede brugt i Guldborgsund og Næstved, og ifølge Politikens oplysninger er flere kommuner lune på ideen, men tilbageholdende, fordi den rummer nogle juridiske spidsfindigheder.

Stærkt kritiske
Flere handikaporganisationer er stærkt kritiske over for modellen.

- I specialinstitutionerne efter serviceloven skal der være et behandlingstilbud - det kan være sprog- eller sansemotorisk træning eller andet - det har man ikke lovkrav på, hvis man er under dagtilbudsloven, selv om man muligvis stadig kalder sig en specialinstitution, siger Sytter Kristensen, formand for landsforeningen for udviklingshæmmede, LEV, til Politiken.

Mogens Wiederholt, direktør i Spastikerforeningen, siger:
- Med et pennestrøg hekser man de her børn almindelige, men det kan man jo ikke. Så der er både en juridisk pudseløjerlighed og store problemer i det. Ikke mindst at forældre skal fragte deres børn selv, for specialinstitutioner ligger ofte langt fra ens bopæl, siger han til Politiken.

KL afviser
Kommunernes Landsforening (KL) understreger, at kommunerne til enhver tid er forpligtet til at give barnet den nødvendige støtte. Og KL ser positive sider ved modellen.

- Man kan godt sige, at den giver kommunen nogle fordele på økonomisiden. Men det ligger også fint i tråd med målet om at bevare alle børn i de almindelige børnehaver, at alle kommer ind under samme lov. Og det vigtigste for børnene er ikke loven, men at de får den støtte, de har behov for, siger chefkonsulent Kirsten Jørgensen til Politiken.

 

 


Nyhedsoverblik