Kommuner klar til kamp mod staten om udligningsmillioner

Næstved Kommune føler sig snydt for millioner af kroner. Nu er politikerne klar til at undersøge, om kommunen skal lægge sag an mod staten for at få erstatning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udligningsformen har været udskældt på det seneste.

Flere kommuner og eksperter mener, at mange kommuner uden for de større byer er blevet snydt for millioner af kroner i det system, der fordeler penge mellem kommunerne.

Kommunekamp mod stat

En af dem er Næsted Kommune. Her fik Konservatives Helge Adam Møller mandag opbakning til sit forslag i økonomiudvalget.

Nu vil kommunen undersøge, om den skal lægge sag an mod staten for at få erstatning.

- Staten har givet os for få penge, siger Helge Adam Møller og fortsætter:

- Det er urimeligt, når staten er blevet gjort opmærksom på, at der er en fejl. Så burde man have rettet den. Det er kolossalt mange penge for en kommune, tilføjer han. 

Lunken modtagelse i Faxe

I Næstved Kommune håber Helge Adam Møller på, at andre af de sjællandske kommuner følger trop og deltager i et eventuelt sagsanlæg.

Men så langt er Faxe Kommunes kommende - og afgående - borgmester ikke parat til at gå.

- Et sagsanlæg er dyrt. Og det er ikke let at vinde en sag mod staten. Men jeg synes, vi skal bruge det her i forhandlingerne om en ny udligningsreform. Og der er åbenbart også et efterslæb, som vi gerne vil have penge for, fortæller Knud Erik Hansen, Socialdemokratiets afgående borgmester.

Hans arvtager, Venstres Ole Vive, er på linje med sin kollega i Faxe Kommune:

- Jeg tænker, at vi lige skal slå koldt vandt i blodet og se, hvad staten har at sige til den her problematik.

Udvalg snart klar med resultater

Kommunernes kritik er rettet mod Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Ifølge den kommunale udligningsordning skal staten kompensere kommuner, når de modtager udlændinge. Men ifølge beregninger, som Nordjyske Medier har fået udarbejdet, er problemet dog blandt andet, at højtuddannede udlændinge bliver sidestillet med flygtninge i regnestykket.

De højtuddannede har hovedstadens kommuner flere af. Derfor lyder anklagen på, at de har fået for mange penge, mens de sjællandske kommuner har fået for få.

Ministerium: Det er et statistik-problem, ikke en fejl

Der er dog ikke tale om regnefejl, mener ministeriet. I en mail til TV ØST skriver det blandt andet:

”Der er tale om et problem med opdateringen af en mindre del af statistikken, og i lyset af det netop gennemførte analysearbejde, har ministeriet ikke haft grund til at tro, at der var tale om en større problemstilling.”

Samtidig skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet, at der allerede bliver arbejdet på at forbedre udligningsreformen.

”Finansieringsudvalgets rapport, inklusiv forslag til løsning af det påpegede problem, forventes at foreligge omkring årsskiftet.”