Danmark lukker ned fredag - kommuner gør klar til at rulle nødberedskab ud

Nu er det en krisesituation, som vi selvfølgelig skal reagere på, siger borgmester i Næstved ovenpå beslutningen om at lukke det offentlige Danmark ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Som følge af statsminister Mette Frederiksen (S) og myndighedernes beslutning om at lukke det offentlige Danmark ned fra fredag som en konsekvens af spredningen af coronavirussen gør kommunerne nu klar til at rulle deres nødberedskaber ud.

- Nu er vi gået fra gul til rød. Nu er det en krisesituation, som vi selvfølgelig skal reagere på, siger Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S), torsdag aften. 

Tidligt torsdag morgen mødes han med en lille gruppe af kommunens folk for at drøfte konkrete tiltag, og hvordan de skal meldes ud til borgerne. 

- Der vil komme rigtig mange informationer, og der vil være borgere, der vil sige: Nu sender vi alle ikke-nødvendige medarbejdere hjem. Hvad så med min byggetilladelse, jeg var blevet lovet, og hvor håndværkerne kommer om 14 dage? Hvad med mit kørekort, der udløber på mandag? Alle sådanne spørgsmål skal vi drøfte, så vi kan melde klart ud omkring, hvad det er, vi kan håndtere.

- Men alt, hvad der overhovedet kan udskydes og undværes, det gør vi simpelthen, siger Carsten Rasmussen.

HER ER REGERINGENS LANDSDÆKKENDE TILTAG

Hans største bekymring er, om Næstved Kommune kan fortsætte med at kunne tilbyde serviceydelser til ældreområdet samt handicap- og børneinstitutioner.

- At vi kan blive ved med at have medarbejdere, der passer og plejer de grupper. Det er den største bekymring lige nu.

Carsten Rasmussen apellerer samtidig til, at borgerne forholder sig roligt og lytter til de meldinger, der løbende vil komme.

Slagelse indkalder også stab

Også i Slagelse Kommune indkalder borgmester John Dyrby Poulsen (S) torsdag morgen sin krisestyringsstab.

Det sker for at fastlægge retningslinjer og konkrete tiltag for håndteringen af den skærpede situation.

- Jeg vil opfordre alle til at bruge deres sunde fornuft og generelt udvise forsigtighed. De kommende tiltag kan virke overdrevne, men det er i sådanne situationer, vi skal vise vores værd som samfund og som individer. 

- Vi skal hjælpe hinanden, vi skal tage tingene alvorligt uden at gå i panik, og jeg og krisestaben står naturligvis til rådighed for spørgsmål i forbindelse med de kommende tiltag, skriver han i en pressemeddelelse.