Kommuner diskriminerer patienter med "usynlige" lidelser

Det er svært at have en kronisk lidelse og samtidig være borger i Næstved Kommune. I 30 måneder har Thomas Ramsing forgæves kæmpet for at få førtidspension, fordi han lider af Asperger Syndrom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke til at se på Thomas Ramsing, at han hver eneste dag må slås med de to psykiske lidelser Asperger Syndrom og ADD.

- Mit indre er i kaos, så jeg bruger mange kræfter på bare at være mig selv, fortæller den 45-årige sydsjællænder til TV2 ØST.

For et lille år siden formulerede en psykiater Thomas Ramsings diagnose sådan her:

- Thomas Ramsing lider af Asperger Syndrom. En neurotisk lidelse, der ikke kan helbredes.

Thomas Ramsing har det så skidt, at han hver dag må spise 160-170 gram medicin.

- Retalinen dæmper det værste kaos, men sommetider er jeg så kaotisk indeni, at jeg overvejer at begå selvmord, fortæller han.

Fordi Thomas Ramsing har sin diagnose stående sort på hvidt, har det været et stort chok for ham, at Næstved Kommune i to et halvt år har tøvet med at tilkende ham førtidspension.

Siden foråret 2009 har Thomas Ramsing været på kontanthjælp. Efter skat får han cirka 8000 kroner om måneden, og med faste udgifter for cirka 7000 kroner og en delesøn på otte er det ikke meget tilbage at rutte med. For eksempel har Thomas Ramsing ikke altid råd til sin medicin.

- Min mor har efterhånden lånt mig mange penge, og det er utroligt ydmygende at være tvunget til at tigge sin familie om penge, siger Thomas Ramsing.

Han er nu blevet indstillet til en førtidspension, men der kan gå måneder, før kommunen sætter det sidste punktum i hans sag.

- Jeg har en god sagsbehandler lige nu, men sommetider har kommunens behandling været respektløs, mener sydsjællænderen.

I Næstved Kommunes handicap- ogm psykiatripolitik står der sådan her om kommunens værdier:

- Respekt for det enkelte menneske som er unikt med ret til selv at bestemme over eget liv. Den fagprofessionelle indsats skal respektfuldt understøtte håb og fremtidsdrømme på alle niveauer og i alle faser. Der skal udvises åbenhed, tillid, rummelighed og accept af hinandens forskelligheder, samt vises respekt for privatlivet.

Vi ville gerne have Henning Jensen, der er borgmester i Næstved, om, hvordan han synes, at kommunens værdier harmonerer med den sagsbehandling Thomas Ramsing har fået. Men hverken borgmesteren eller Linda Frederiksen, der er formand for kommunens arbejdsmarkedsudvalg, har villet lade sig interviewe. Borgmesteren har sagt, at han ikke har tid til et interview. Linda Frederiksen ringer íkke tilbage til os trods utallige henvendelser og beskeder.

I september sidste år fortalte vi her på TV2 ØST om Trine Boesen, der dengang osse anklagede sin sagsbehandler for at sove i timen.

- Jeg hørte hende sige... Er du egentlig syg? Selvom jeg havde fået min diagnose, fortæller Parkinson-patienten.

Hos foreningen Danske Patienter kender de alt for godt til historier som Thomas' og Trines. Næstved Kommune er langt fra den eneste, der smækker kassen i for næsen af de borgere, der lider af en ikke synlig sygdom.

- Vi får mange henvendelser fra patienter, der er chokerede og vrede, fordi de i et langt liv har betalt skat og derfor med rette forventer at få systemets hjælp, når de bliver ramt af en uhelbredelig sygdom, men det får de bare ikke, fortæller Steen Andersen, der sidder i foreningens forretningsudvalg.

Foreningen får især henvendelser fra folk med følgende lidelser:

  • Epilepsi
  • Diffuse muskelsmerter
  • Gigt
  • Parkinson
  • Spiseforstyrrelser
  • Hjertesvigt

- Det er meget diskriminerende, mener Danske Patienter.

Tilbage i Næstved håber Thomas Ramsing på det bedste. Men...

- Jeg tør simpelthen ikke tro det, før jeg ser pengene på kontoen. Jeg har oplevet for mange mærkelige ting her i Næstved Kommune, slutter han.

 


Nyhedsoverblik