Kommune frifindes - frygter dårlig sagsbehandling for børn i fremtiden

Retten i Næstved har fredag frifundet Næstved Kommune i alle punkter i Elene Nielsens sag om offentlig omsorgssvigt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ifølge Elene Nielsen er hun vokset op i et hjem, der bar præg alkohol, fysisk og psykisk vold og seksuelle overgreb.

I september valgte Elene Nielsen i samarbejde med Børns Vilkår at lægge sag an mod Næstved Kommune, da hun mener, at kommunen kendte til svigtene og burde have reageret tidligere. 

Men nu har retten i Næstved frifundet kommunen i alle punkter. 

- Det kommer ikke bag på mig, at Næstved Kommune bliver frifundet. Det har jeg hele tiden haft på fornemmelsen siger Elene Nielsen til TV2 ØST og tilføjer:

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi som samfund ikke evner at håndtere de her sager anderledes. Jeg kan håbe, at min sag kan være med til at ændre det.

Sådan står der i dommen:

Kommune tager afgørelsen til efterretning

Rettens afgørelse betyder, at Næstved Kommune ikke skal betale Elene Nielsen de 300.000 kroner, som hun havde krævet i erstatning for at kommunen ikke greb ind.

- Vi tager dommens afgørelse til efterretning og noterer, at retten har afgjort, at Næstved Kommune ikke har brudt Elena Nielsens menneskerettigheder for 20 år siden, siger Jan Milandt, der er direktør for børn og unge i Næstved Kommune fredag til TV2 ØST.

Jan Milandt vil ikke kommentere på, om kommunens håndtering af Elena Nielsens sag for for 20 år siden var mangelfuld. 

- Det er vanskeligt at kigge tilbage med nutidens briller og vurdere, om vi skulle have handlet anderledes, siger han.

Handler ikke om pengene

For Elene Nielsen er det ikke tabet på de 300.000, der påvirker hende. 

- Kan jeg få en barndom for 300.000? Kan jeg få en normal ungdom for 300.000? Kan jeg få et normalt voksenliv, kan jeg få min arbejdsevne tilbage for 300.000? Nej, siger en meget berørt Elene Nielsen og fortsætter:

- Pengene og erstatningen er ligegyldige, det er ikke det, det har handlet om. Det har hele tiden handlet om at gøre systemet opmærksomme på, at kommunerne svigter, og det gør de stadig, selvom menneskesynet er noget andet i dag.

Derfor er Elene Nielsen bekymret for, om rettens afgørelse kan have en negativ effekt på den måde en kommune i fremtiden håndterer underretninger. 

quote Min største frygt, ved at Næstved Kommune blev frifundet er, at det skaber grundlaget og barren for, hvor dårlig sagsbehandling, man kan lave fremadrettet

Elene Nielsen

- Min største frygt, ved at Næstved Kommune blev frifundet er, at det skaber grundlaget og barren for, hvor dårlig sagsbehandling, man kan lave fremadrettet.

Jan Milandt understreger dog, at lignende sager i dag bliver håndteret anderledes og mener ikke, at Elena Nielsen har noget at frygte.

- Siden Elena Nielsens sag, som er 20 år gammel, er der sket en række opstramninger af kommunens krav til at håndtere børn i mistrivsel. Der er blandt andet kommet skærpet underrettelsespligt fra lærere og pædagoger. Der er også kommet et krav om, at vi skal håndtere alle underretninger inden for 24 timer, siger Jan Milandt og tilføjer:

- Det betyder, at vi i dag har en helt anden måde at håndtere børn i mistrivsel på end dengang.

Første sag Børns Vilkår taber

Retssagen udsprang af en målrettet indsats i Børns Vilkår, hvor organisationen har forsøgt at hjælpe personer, der som børn og unge var været udsat for det, de kalder offentligt omsorgssvigt – altså hvor en kommune har undladt at gribe ind, selv om den har været vidende om omsorgssvigt eller overgreb i hjemmet.

Og afgørelsen kommer bag på Børns Vilkår.

- Det undrer os noget, at en kommune kan modtage så mange underretninger, uden de egentlig undersøger forholdene grundigt, siger Anette Sørensen, der er specialkonsulent hos Børns Vilkår. 

Otte sager med Børns Vilkårs hjælp har været behandlet ved retten, hvor alle er vundet. Derudover er der indgået forlig i 37 sager. 

Derfor er det også første sag, som Børns Vilkår har været involveret i, som er blevet tabt i retten.

- Vi mener umiddelbart, det kan have stor betydning for andre sager. Baren bliver ikke sat særlig højt i forhold til, hvad en kommune skal gøre, når de modtager underretninger, siger Anette Sørensen.

Overvejer at anke

Selvom Elene Nielsen ikke har vundet sagen, håber hun, at Næstved Kommune alligevel vil tage sagen til efterretning, og at der i det næste budget ikke sparres på børne og unge området.

Hun fortæller derudover, at hun lige skal over nederlaget, men at det ikke stopper hende i at kæmpe videre.

- Hver evig eneste gang jeg møder modstand i mit liv, så sker der noget magisk inde i mig. Der bliver vækket en kampgejst. Så lige nu tænker jeg bare, vi tager en tur til. Hvis det er muligt, og hvis min advokat siger god for det, så anker jeg afgørelsen, og så må det være op til Landsretten, siger hun. 


Også hos Børns Vilkår er de klar til at undersøge, om sagen skal en tur til Landsretten.

- Vi skal have læst dommen rigtig grundigt i gennem, og drøftet med Elene og hendes advokat, om sagens skal ankes, siger Anette Sørensen.

Elene Nielsen og hendes advokat skal inden for fire uger beslutte, om de vil anke sagen.