Kørte ind i gangbro med kran – chauffør får betinget frakendelse af kørekortet og bøde

Den berømte A-bro i Næstved blev for godt to år siden ramt af en lastbil, fordi chaufføren kørte med kranen oppe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En utilsigtet kollision mellem en lastbil og en gangbro på Østre Ringvej i Næstved for godt to år siden koster nu lastbilens chauffør en bøde på 2.500 kroner samt en betinget frakendelse af kørekortet.

Det oplyser anklagerfuldmægtig Celia Dubs Kristiansen fra anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV2 ØST.

- Vores påstand var 2.500 kroner i bøde og en betinget frakendelse af kørekortet efter færdselslovens paragraf 125 stykke 1, siger hun om sagen, der blev afgjort ved Retten i Næstved fredag formiddag.

Denne paragraf udløses blandt andet ved tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden.

Der skulle gå to år fra sammenstødet til broen var bygget op igen.
Der skulle gå to år fra sammenstødet til broen var bygget op igen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Kollisionen mellem lastbilen og broen skete som følge af, at den i dag 48-årige mand bag rattet i lastbilen ikke havde slået kranen på sin lastvogn ned, da han den 18. december 2018 kørte ad Østre Ringvej i Næstved.

Lastbilen ragede således væsentligt højere op end de tilladte 4,1 meter – og kunne derfor heller ikke passere under gangbroen, den lokal-berømte A-bro ved Ellebækskolen, hvis frihøjde er 4,95 meter.

Kollisionen med broen medførte udover, at broen styrtede delvist sammen, at en metalstang fra kranen blev slynget gennem luften og slog hul gennem murstensmuren på den nærliggende skole.

Ingen personer kom til skade.

Tiltalte mødte ikke op

Det er de nærmere omstændigheder ved trafikforseelsen, som gør, at det var nødvendigt med en tur forbi byretten i Næstved fredag formiddag, forklarer Celia Dubs Kristiansen:

- I en række sager kan man sende et bødeforelæg ud til borgeren, hvorefter borgeren kan vælge at vedstå sig overtrædelsen ved at underskrive og betale bøden, siger hun og tilføjer:

- Men det har der ikke været hjemmel til at gøre i den konkrete sag.

Tiltalte havde dog valgt ikke at møde op.

- Vi havde forinden fået at vide, at tiltalte ville erkende, siger Celia Dubs Kristiansen, som lader forstå, at det manglende fremmøde derfor var ventet.

- Sagen blev derfor fremmet til dom (afsluttet, red.) – hvilket er en mulighed, man har, når tiltalte ikke dukker op.

Anklagemyndigheden har alene taget stilling til den konkrete færdselsforseelse og den efterfølgende straffesag.

Erstatningskravet for broen har Næstved Kommune, der ejer broen, i stedet for rettet imod lastbilchaufførens forsikringsselskab. En langvarig forhandling mellem parterne betød dog, at der skulle gå næsten to år, før end broen igen kunne lade skolebørn passere sikkert over ringvejen.