Købmænd henter bogstavelig talt kunder til butikken

Lokale butikker har fået en fiks ide til at skaffe kunder. De henter dem nemlig selv i busser. Det er dog ikke ren business ifølge købmændene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er onsdag morgen klokken 09.45, og Birgitte Mertz Petersen fra Karrebæk står klar med sit indkøbsnet - som hun gør hver onsdag.

Da bussen ankommer, træder hun ind i den på sædvanlig vis og hilser på de velkendte personer, der allerede er stået på. De er alle det, man politisk korrekt ville kalde seniorer.

Der bliver snakket meget frem og tilbage i den lille bus. Om alt fra barnebarnets skoleoptræden til hvor ærgerligt det er, at de ikke er fuldtallige, nu hvor TV ØST er kommet forbi. Men det er jo en tid med megen sygdom, må man forstå.

Spar gåturen og kør med til SPAR

Denne lille bus, hvor der i dag er ni damer med ombord, er ikke som alle andre busser. Den har kun én destination. Kun ét formål.

quote Det er så skønt, at vi får muligheden for den her transport

Birgitte Mertz Petersen

Man kan kalde det for en handlebus. Turen går nemlig ned til den lokale SPAR Købmand i Karrebæksminde, hvor flokken skal handle dagligvarer ind.

Hver onsdag tilbyder butikken at hente dem, der ønsker det, så de kan komme ned for at handle.

- Det er så skønt, at vi får muligheden for den her transport. Det må jeg sige, lyder det fra Birgitte Mertz Petersen afbrudt i en samtale.

Handlebusser hitter flere steder

Det er dog ikke kun i Karrebæksminde, at den lokale butik tilbyder transport direkte til køledisken. Blandt andet i Grevinge og Sorø har man også lignende ordninger.

I Grevinge kører brugsforeningsformanden, Mogens Bülow, rundt i sin egen bil og samler pensionister op hver torsdag. 

Her er det dog kun for pensionister og førtidspensionister, som er medlemmer af brugsforeningen. Men tanken er den samme. Det starter med et mål om at skaffe flere kunder, men ender lige så meget som et socialt projekt.

For ifølge købmændene i Karrebæksminde kan det ikke betale sig rent økonomisk. De gør det lige så meget for at hjælpe de ældre borgere, efter Dagli'Brugsen i Karrebæk lukkede. For nu er SPAR deres eneste mulighed for at handle.

Kaffen slupret, kagen spist

quote Så kommer de ud, får snakket lidt med nogle andre og får en kop kaffe

købmand Merete Martens Pedersen

Netop det sociale aspekt i ordningen lyser igennem, når man kommer op til kassen. For da varerne er betalt, pakket og klar til hjemturen, kommer man forbi et bord med kaffe og kage.

Og alle de ni damer skal lige have en kop og et lille stykke sødt.

- Så kommer de ud, får snakket lidt med nogle andre og får en kop kaffe. Kaffen er dog ikke kun til buskunderne. Den er til alle, der handler mellem klokken 10-11:30 hver onsdag, fortæller købmand Merete Martens Pedersen.

Efter kaffen er slupret og kagen spist. Med indkøbsnettene fyldte og regningerne betalt. Da bliver rollatorer, trolleys og poser læsset om bag bussen og kursen sat hjem igen.

Og med et nyt forråd af mad og drikke nok til en uge, så kan Birgitte Mertz Petersen vente til næste onsdag med at handle igen.