Klokkefrøer bliver flyttet

Den meget sjældne klokkefrø skal flyttes fra Enø til Rønnebæksholm i Næstved. Det sker under ledelse af naturforvalter Michael Krogh.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det lyder som en blanding mellem et rungende pust i en flaskehals og kirkeklokker i det fjerne.

Det sidste er faktisk hvad klokkefrøen er opkaldt efter.

Den er faktisk den mest truede frø i Danmark.

- Dens genetik er simpelthen så speciel, at hvis vi ikke gøre noget for frøerne ude på Enø, så er det ude med den unikke bestand, siger Michael Krogh, der er naturforvalter ved Næstved Kommune.

Flytter fra fisk og hejrer

Havde det ikke været for menneskene i Karrebæksminde, havde der ingen problemer været. Men blandt andet kloakeringen har i årenes løb gjort det svært for klokkefrøerne at leve sammen med sommerhusfolket i Enø.

Samtidig sker der det, at fisk spiser haletudserne og hejrer får nemmere ved at spotte de få frøer, der er tilbage, og gafle sig en paddesnack.

- Derfor er vi nødt til at flytte frøerne, så de kan gendanne bestanden, siger Michael Krogh.

Fra sommerhuse til Rønnebæksholm

Det kommunale gods Rønnebæksholm lægger jord til intet mindre end 22 nye vandhuller, der skal graves. Budgettet for flytninger og udgravninger lyder på 1 million. EU finansierer halvdelen, da frøen er yderst truet.

- Her etablerer vi en reservebestand for fremtiden, så hvis bestanden på Enø igen kommer i vanskeligheder, så kan vi supplere med frøer fra Rønnebæksholm med tilsvarende gener, hvis det bliver nødvendigt, siger Michael Krogh.


Nyhedsoverblik