Klimaaktivister besætter sydsjællandsk ejendom i protest mod gasledning

Klimaaktvisiter besatte for anden gang på få dage en sydsjællandsk ejendom i protest mod byggeriet af gasledningen Baltic Pipe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gruppe 14 personer gjorde i nat et forsøg på at blokere en ejendom nær Everdrup på Sydsjælland.

Aktionen blev udført af selverklærede klimaaktivister, som trængte ind på ejendommen. De ønsker med blokaden at vise deres protest mod Baltic Pipe – en stor gasrørledning, som er ved at blive anlagt på tværs af Danmark af Energinet.

quote Det er nødvendigt at skabe noget mere opsigt, som får flere til at interessere sig

Morten Maler, talsmand for klimaaktiviserne

- Vi rykkede en flok ind med henblik på at besætte huset, og det lykkedes. Grunden til, vi var der, er, at det hus, som er der nu, skal rives ned for, at der kan bygges en kompressorstation i forbindelse med Baltic Pipe, som er et projekt, vi er meget imod, siger Morten Maler, der er talsperson for gruppen af klimaaktiviser fra nattens aktion til TV2 ØST.

- Vi føler, vi har gjort, hvad vi kunne med klagebreve og høringssvar imod Baltic Pipe, men det har ikke vakt opsigt, så derfor føler vi, det er nødvendigt at skabe noget mere opsigt, som får flere til at interessere sig for projektet, tilføjer han.

 

Aktivister blev sendt hjem

Politiet var ved nattens blokade hurtigt fremme og bad aktivisterne forlade stedet, der ejes af Energinet.

- Vi fik anmeldelsen af ejeren klokken 01.46. Vi kørte derud og fandt nogle personer på ejendommen. Nogle inde i ejendommen og nogle i nærheden af ejendommen. Vi talte med dem, hvorefter de blev bortvist, siger politiinspektør Tom Trude til TV2 ØST.

- Det er gået uden problemer. Vi traf 14 personer derude, de blev alle bortvist og ingen anholdt.

Det er anden gang på få dage, at klimaaktivisterne forsøger at blokere ejendommen. 1. januar 2020 forsøgte klimademonstranterne at blokere ejendommen.

Gastransmissionsledning
Læs også
Energiforsker kritiserer Baltic Pipe - kan fastlåse Europa i brugen af fossile brændsler
Gastransmissionsledning
Læs også
Energiforsker kritiserer Baltic Pipe - kan fastlåse Europa i brugen af fossile brændsler

Aktivisterne ved endnu ikke, om der vil blive arrangeret flere forsøg på at blokere byggegrunden.

De samlede omkostninger til gasledningen er på 12-16 milliarder kroner, hvoraf Energinet og den danske stat skal betale halvdelen.

Sidste udvej

Blokaden bliver senere på dagen fulgt op af en demonstration i Everdrup. Ifølge arrangørene mødes man ved byens kirke, hvortil der også kører bus fra København.

Demonstranterne vil herfra sætte kurs mod ejendommen. Arrangørerne af demonstrationen er foreningen Baltic Pipe Nej Tak!

- Demonstrationen er mod den store gasrørledning til syv milliarder kroner. De penge, synes vi helt åbenlyst burde investeres i grøn omstilling i stedet for fossil energi, som naturgas er, siger Marie Hagensen, talsperson for Baltic Pipe Nej Tak!, til TV2 ØST og tilføjer:

- Fortsatte investeringer i fossil infrastruktur strider mod både de danske klimamål og mod Parisaftalen. Baltic Pipe vil fastlåse vores samfund i brugen af gas de næste 50 år.

Artikel fortsætter under billedet

Demonstranter er søndag eftermiddag mødt op i Everdrup til demonstration mod Baltic Pipe.
Demonstranter er søndag eftermiddag mødt op i Everdrup til demonstration mod Baltic Pipe. Foto: Arkivfoto

Hun peger ligesom klimaaktivisterne på, at mange muligheder efterhånden er udtømte, og derfor går man nu til demonstration:

- Historien viser jo, at fredelig civil ulydighed har virket, se bare på skolestrejkerne for klimaet, siger hun.

Hos Energinet er man klart over modstanden, men lader også aktivsiterne forstå at det af sikkerhedsmæssige årsager ikke går an, at de trænger sig ind på byggepladsen.

- Vi er godt klar over, at det her store projekt Baltic Pipe kan blive mødt af noget modstand. Derfor forstår vi godt, der kan opstå situationer, hvor der kommer gæster ind på vores byggepladser. Men det er meget vigtigt for Energinet, når vi har i gang med sådan et projekt, at sikkerheden er meget høj, og derfor skal vi være sikker på, der ikke er uregistrerede personer på byggepladsen, siger Søren Juul Larsen, projektchef i Energinet til TV2 ØST.

Han mener dog i modsætningen aktivisterne, at Baltic Pipe netop er en vigtig del af den grønne omstilling i Europa, da rørledningen skal være med til at levere miljøvenlig gas til Polen, som i dag er afhængig af CO2-tung kulkraft.

Politiet har taget en række forholdsregler i forbindelse med demonstrationen og spærret for adgang til ejendommen.
Politiet har taget en række forholdsregler i forbindelse med demonstrationen og spærret for adgang til ejendommen. Foto: Arkivfoto
Baltic Pipe
Læs også
Energistyrelsen giver grønt lys til Baltic Pipe på havet
Baltic Pipe
Læs også
Energistyrelsen giver grønt lys til Baltic Pipe på havet