¨

Kirkegårde skrotter gravsten i stedet for at genbruge dem

01:24

Mange gravsten bliver skrottet, når gravstedet bliver slettet - i stedet for at genbruge dem. Og det er en skam, mener en graver. Video: TV2 ØST

Der bliver smidt gravsten ud for rigtig mange penge hvert år. I stedet bør man genbruge dem til gavn for miljøet, lyder det fra en lokal graver.

Af jord er de kommet. Til jord skal de blive.

Rigtig mange gravsten har ikke et liv efter døden.

- Problemet opstår ved, at en masse gravsteder bliver hjemfaldet hvert år, siger Finn Dal, der er graver på Herlufsholms Kirkegård.

Problemet er, at det er noget ressourcer, der bliver samlet sammen og kørt i en grusgrav

Finn Dal, Graver, Herlufsholms Kirkegård

Det er de færreste pårørende, der tager en gravsten med hjem, når gravstedet slettes. Hvert år smider Herlufsholm Kirkegård gravsten ud for mere end 200.000 kroner.

- Problemet er, at det er ressourcer, der bliver samlet sammen og kørt i en grusgrav, siger han.

På Herlufsholm Kirkegård ville graveren ønske, at gravstenene blev genbrugt, i stedet for at nye sten importeres hjem fra udlandet. For det er ikke i stenhuggeriernes interesse, mener Finn Dal.

- Det er selvfølgelig økonomi, de tænker. Det er dyrt at lave noget om i dag i Danmark på grund af arbejdsløn og ting og sager, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: TV2 ØST

Genbruger gravsten

Ved Sønder Jernløse Kirkegård har de ikke det problem.

- Når de pårørende ikke længere vil have stenen, så får vi dem samlet i en fornuftig mængde og får dem hentet, så de kan blive genbrugt, siger Sara Anne RamskovPørtner, der er menighedsrådsformand i Jernløse Sogn.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Sønder Jernløse Kirkegård genbruger de gravstenene. Foto: TV2 ØST

På Jernløse Kirkegård er det lykkedes at lave en aftale med en stenhugger, der er villig til at genbruge stenene.

- Det er et miljømæssigt og ideologisk hensyn. Det giver god mening, at man henter en sten, tager den på værkstedet og genbruger den, siger Stig Andersen fra Raadvad Stenhuggeri.

Det er klart en hurtigere og mere økonomisk og bæredygtig måde i forhold til at håndtere en enkelt sten

Niels Christian Jensen, Direktør, Danstein

Kan ikke betale sig

Hos Danstein i Jyderup genbruger de ikke gamle gravsten. Stenhuggeriet importerer enorme stenblokke fra udlandet på op til 20 tons. En stor andel kommer fra Norge og Sverige. Tre fjerdedele af produktionen bliver lavet til nye gravsten.

- Af sådan en råblok på ti ton får vi 100 gravsten. Det er klart en hurtigere og mere økonomisk og bæredygtig måde i forhold til at håndtere en enkelt sten, siger Niels Christian Jensen, der er direktør i Danstein.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: TV2 ØST

Bæredygtigt for jer – men er det bæredygtigt for miljøet?

- Ja, det tror jeg. At sende en kranbil afsted, tilbage, aflæsning og håndtering, det er dyrt, lyder det.

Niels Christian Jensen mener desuden, at man kan tale om det etiske ved, at en gravsten bliver genbrugt til en anden familie.

SE VIDEOEN: Bæredygtighed har fået Herlufsholm Kirkegård til at opsætte 12 nye bæredygtige gravsteder, som er lavet af genbrugsglas.

01:14

Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App