Kirke styrer mod ny retssag om guldkanter

Menighedsrådet ved Sct. Peders Kirke står til at skulle i retten endnu engang i sagen om guldkanter på malerier på orgel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom menighedsrådet ved Sct. Peders Kirke i Næstved har kastet håndklædet i ringen i den juridiske kamp om guldkanter på to malerier af kunstmaleren Thomas Kluge, så ser alt lige nu ud til at ende i en ny stævning af menighedsrådet i kirken.

Sådan er meldingen fra Thomas Kluges lejr, mens deadline for at stævne menighedsrådet endnu engang er ved at udløbe. 

Menighedsrådet oplyste ellers i sidste uge, at de ikke ville kære afgørelsen fra byretten i sagen om guldkanter, og i stedet ville indgå et forlig, som Thomas Kluge tidligere har foreslået i sagen om guldkanterne.

Thomas Kluges advokat har dog torsdag formiddag kun hørt fra menighedsrådet en gang, hvor de foreslog, at Thomas Kluge selv skulle betale den advokatregning i sagen, som Retten i Næstved ellers har pålagt menighedsrådet at betale. De har ikke påtaget sig den principielle skyld for at have krænket hans værk - og har samtidig i en pressemeddelelse understreget, at de mente at handle i god tro i sagen - selvom dommeren i sagen i forbindelse med sin kendelse fastslog, at det var en forklaring, der virker efterrationaliseret.

Thomas Kluge har tidligere malet portrætter af kongefamilien.
Thomas Kluge har tidligere malet portrætter af kongefamilien. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

- Vi er nødt til at se, at de anerkender resultatet, så sagen kan lukkes. Det kan den ikke, som det står nu, siger Thomas Kluges advokat, Klaus Jensen.

Fredag er sidste chance for Thomas Kluges advokat at indlede det næste skridt i sagen - nemlig en såkaldt justifikationssag, der konkret kræver guldkanterne på maleriet fjernet. Det er en civil retssag, der i forlængelse af afgørelsen i fogedretten skal forsøge at få den krænkelse, som fogedretten har fastslået er sket, fjernet.

Kan ende dyrt

Mens Thomas Kluge og Billedkunstnernes Forbund indtil nu har brugt 35.000 kroner på en advokat i sagen, så har menighedsrådet ved Sct. Peders Kirke brugt mindst 250.000 kroner på sagens første slag. Dette beløb ventes at vokse, hvis der indledes en justifikationssag.

Hele sagen handler om nogle låger, der skal sidde på et helt særligt orgel, som sidder i Sct. Peders Kirke. Orglet er en rekonstruktion af det oprindelige orgel, der har siddet i kirken indtil moderne orgler var klar til at tage over. Orglet sidder under loftet i koret i Sct. Peders Kirke - og helt efter den historiske tradition ville menighedsrådet gerne have låger på orglet, som under højtider kunne åbnes, og på deres inderside afsløre et religiøst motiv. Her vandt kunstmaleren Thomas Kluge en opgave i en konkurrence mod to andre billedkunstnere.

Læs også
Organist siger op - nægter at spille på orgel uden guldkanter på malerier
Læs også
Organist siger op - nægter at spille på orgel uden guldkanter på malerier

Kort før indvielsen af orglet ragede menighedsrådets projektleder på fløjdørene imidlertid uklar med Thomas Kluge i spørgsmålet, om der skulle males guld på lågerne. Det skete, selvom Thomas Kluge efter en tidligere diskussion om lågerne havde nægtet at aflevere dem til kirken, før han havde modtaget garantier for, at der ikke ville komme guldkanter på.

Efterfølgende blev en stort opsat indvielsesgudstjeneste aflyst med få dages varsel - og parterne endte i en skyttegravskrig, hvor menighedsrådet flere gange krævede guldkanter påført billederne, da de ellers ville returnere dem til den fond, der ellers har stået bag donationerne til projektet. Da det ikke kunne lade dig gøre valgte kirken på trods af kunstnernes udtrykkelige forbud alligevel at male guldkanter på maleriet. Herefter hev Thomas Kluge menighedsrådet i fogedretten, og endte med at vinde en sag, hvor det blev fastslået, at guldkanterne krænker hans værk, og vil fortsætte med at krænke ham hver gang, at billedet bliver vist.

Læs også
Organist siger op - nægter at spille på orgel uden guldkanter på malerier
Læs også
Organist siger op - nægter at spille på orgel uden guldkanter på malerier

Organist sagde op

Efter nederlaget i retten har menighedsrådet besluttet at indstille kampen, og rækker i stedet ifølge en pressemeddelelse ud efter et forlig. Den beslutning var dog heller ikke uden sværdslag i kirken. Et medlem af menighedsrådet valgte på denne baggrund at udtræde af menighedsrådet - og kirkens organist Christian Kampmann Larsen, der samtidig er projektleder for orglet, valgte at opsige sin stilling, da han ifølge Kristeligt Dagblad siger, at det vil være uærligt af ham at spille på orglet uden guldkanter på malerierne.

Netop Christian Kampmann Larsen tager nu bladet fra munden i et interview med Kristeligt Dagblad.

Her kommer det frem, at han personligt ikke kan lide malerierne, og at det er en af grundene til, at han vil have dem udstyret med en guldkant.

I retten lød ellers en anden forklaring.

- Man kunne se, at der var et fremmedlegeme på lågen - selvom den var malet og ferniseret. Den overmalede stålprofil (på en klemskinne på billedet - red.) var synlig. Bladguldet kamuflerer i stedet. Og det var derfor, at vi satte guld på, sagde han i vidneskranken.

Nu siger han dog til Kristeligt Dagblad, at en guldkant kunne være med til at afgrænse det maleri, som han ikke var vild med.

Gjort det til et kald

Organisten Christian Kampmann Larsen har været ansat ved kirken i 32 år, og har tidligere - i 1981 - modtaget det prestigefyldte Jacob Gades Legat, der gives så unge musikere kan uddanne sig i udlandet.

Christian Kampmann Larsen har gjort det til et kald at genopbygge det særlige orgel, der er helt særligt, fordi det kan gengive den tidlige orgelmusik på den måde, som det er tiltænkt. Han kalder selv svaleredeorglet for sit livsværk i dagens udgave af Kristeligt Dagblad, og afviser, at han kunne være en del af et kompromis.

Læs også
Kunstmaler offentliggør omstridt kunstværk efter ultimatum
Læs også
Kunstmaler offentliggør omstridt kunstværk efter ultimatum

- Hele udgangspunktet var, at vi ville skabe et helstøbt og kompromisløst instrument og skabe et orgelmekka her i Næstved. Så er det klart, at jeg aldrig vil gå på kompromis med en så vigtig detalje for orglets udtryk, siger han om guldkanterne på orglet.

Han mener, at menighedsrådet i sagen har stået alene mod både provstiet og stiftet, der har været hårde modstandere i sagen. Thomas Kluges hustru, Anna Kluge, er provst i provstiet, men selvom hun har erklæret sig for inhabil i sagen, så har provstiet alligevel handlet som part sagen, mener han i avisen. Samtidig peger han på, at den tidligere biskop Peter Fischer Møller efter Thomas Kluges sejr i retten har gratuleret ham med sejren.

Presset af nyt forhold

Sagen om guldkanter er dog ikke længere kun imellem Thomas Kluge, Billedkunstnernes Forbund og menighedsrådet ved Sct. Peders Kirke. 

Ved fogedretssagen blev det nemlig sagt af et medlem af bestyrelsen i det fond, der har doneret pengene til projektet, at menighedsrådet har brudt med betingelserne i den bevilling, som ligger til grund for donationen, og derfor risikerer at skulle tilbagebetale hele beløbet til fondet.

Betingelserne fra fondet krævede nemlig, at en bestemt konsulent var tilknyttet projektet, og at han i sidste ende skulle kunne stå på mål for den historiske korrekte opsætning af værkerne. 

I retten kunne denne konsulent dog fortælle, at han slet ikke havde fået at vide af kirken, at han havde denne rolle. Samtidig erklærede han, at han ikke ville kunne acceptere guldkanter på malerierne, da de bryder med den historiske tradition på området. 


Nyhedsoverblik