¨

Kendt skyldig i kæmpe narkosag: Nu har det sidste medlem af narkobande fået sin dom

Den 31-årige mand har i dag fået sin straf ved Retten i Næstved. Foto: Lars Andersen - TV ØST

En 31-årig mand er idømt 15 års fængsel, efter han for over et halvt år siden blev dømt i en af danmarkshistoriens største narkosager.

15 års fængsel og en bøde på 21.500 kroner.

Det er straffen, som 31-årige Mikhail Mihailovic i dag har fået ved Retten i Næstved. Han fik også beslaglagt en villa i Den Dominikanske Republik og et ur til en værdi af 350.000 kroner.

Mikhail Mihailovic ankede dommen på stedet. 

Skulle mentalundersøges

Den 31-årige mand blev den 3. januar i år dømt skyldig i en af danmarkshistoriens største narkosager. Han var sammen med syv andre tiltalt for fremstilling, indsmugling og salg af 120 kilo amfetamin til en værdi på omkring ti millioner kroner.

Læs også Narkobande idømt 78 års fængsel i kæmpe amfetaminsag

Mikhail Mihailovic får først sin straf nu, fordi han skulle mentalundersøges, før straffen kunne udmåles. Nu er Retsplejerådet så nået frem til at anbefale fængselsstraf i Herstedvester Fængsel, der er Kriminalforsorgens psykiatriske specialinstitution. 

Rådet mener ikke, at Mikhail Mihailovic er sindssyg, men vurderer, at han har forbigående personlighedsforstyrrelser.

Inden strafudmålingen procederede anklager og forsvarer for, hvilken straf den dømte skulle have. Anklageren gik efter 16 års fængsel, mens forsvareren gik efter en behandlingsdom, fordi der er usikkerhed om Mikhail Mihailovic’ sindstilstand. Alternativt gik forsvareren efter 15 års fængsel. 

Læs også Ekspert om amfetaminsag: Derfor er straffen så høj

Fandt narkolaboratorium i Jylland

De syv andre tiltalte – seks mænd og en kvinde – fik tilsammen 78,5 års fængsel. Retten vurderede, at tre af mændene, Per Nielsen, Peter Hald og Casper Juel Petersen, spillede en større rolle end de andre i narkokriminaliteten, og de fik derfor hver 15 års fængsel. De resterende fik mellem 1,5 og 12 års fængsel.

Sagen begyndte den 6. oktober 2016, hvor to mænd blev anholdt på Bilkas parkeringsplads i Slagelse med to store sportstasker fyldt med i alt 50 kilo amfetamin. En tredje mand løb fra stedet, men blev anholdt tre en halv uge senere. 

Læs også Anklager er meget tilfreds efter dom i kæmpe amfetaminsag

Samme dag som aktionen i Slagelse blev tre mænd anholdt på en rasteplads i Sorø med 650.000 kroner i kontanter, og politiet fandt et amfetaminlaboratorium i Videbæk nær Herning. I laboratoriet var der ingredienser til fremstilling af mindst 55 kilo amfetamin. I juni 2017 blev sagens eneste kvinde anholdt og sigtet for at være pengekurér.

Sagen varede flere måneder

Sagen mod de otte tiltalte begyndte i september 2017 ved Retten i Næstved. Ved samtlige retsmøder var der stort politiopbud med mindst to betjente per tiltalt, og alle tilhørere blev grundigt undersøgt, inden de fik lov at gå ind i retten.

Der var afsat 20 retsdage til sagen, og skyldskendelsen faldt i begyndelsen af januar. Alle de dømte har anket deres sag til frifindelse i landsretten.

Ankesagen begynder i august.

Tidslinje over sagen

  • 6. oktober 2016
Politiet anholder to personer, der er i gang med at overlevere 50 kilo amfetamin på parkeringspladsen ved Bilka i Slagelse.
En 24-årig mand fra Slagelse, der også befinder sig på parkeringspladsen, har held med at stikke af fra politiet.
Samme dag finder politiet et amfetaminlaboratorium i Videbæk ved Herning. I laboratoriet finder politiet ingredienser til at fremstille mindst 55 kg amfetamin.
I alt anholdes fem personer denne dag, da tre personer også anholdes i Sorø med 650.000 kroner i kontanter.
 
  • 11. oktober 2016
To personer forsøger forgæves at befri en person i Slagelse Arrest. Han er en af de mænd, der mistænkes for at stå bag amfetaminlaboratoriet i Vestjylland.
Politiet er bekendt med planerne inden, og de er derfor mødt talstærkt op ved arresten.
En mand og en kvinde, som er i besiddelse af et haglgevær, anholdes.
 
  • 28. oktober 2016
Politiet beslaglægger yderligere tre kilo amfetamin, og en 24-årig mand fra Slagelse anholdes.
Det er den unge mand, der stak af fra politiet på Bilkas parkeringsplads den 6. oktober. Han bliver varetægtsfængslet og sigtet for salg af i alt 53 kilo amfetamin – heriblandt de 50 kilo fra aktionen ved Bilka.
 
  • 31. oktober 2016
Politiet beslaglægger 14 kilo amfetamin, halvandet kilo kokain og halvandet kilo hash i et kælderrum i Slagelse.
Desuden bliver en sportstaske med fem og et halvt kilo kokain fundet i et krat bag Sørbyhallen i Sørbymagle ved Slagelse. I nærheden finder politiet også en vakuumpakket pose med to Zastava-pistoler.
Tre personer bliver anholdt. To af dem – mænd på 20 og 22 år bliver varetægtsfængslet, mens den tredje, der er 24 år, løslades.
 
  • April 2017
Der falder dom i sagen om den planlagte befrielsesaktion ved Slagelse Arrest.
En mand idømmes fængsel i to år og fire måneder, mens en 23-årig kvinde straffes med fængsel i et år og otte måneder.
 
  • 14. juni 2017
En 30-årig kvinde fra Slagelse bliver anholdt og sigtet for at være en del af sagen, der nu trækker tråde til udlandet.
Kvinden er mistænkt for at transportere store pengebeløb til udlandet som betaling for nogle af de produkter, der skulle bruges til fremstilling af amfetamin.
 
  • 4. august 2017
Der falder dom i en del af sagen, da de tre unge mænd, der blev anholdt den 31. oktober, alle har tilstået.
En 23-årig mand bliver idømt ni års fængsel for at være ansvarlig for de to pistoler og de fem kilo kokain, politiet fandt i krattet bag Sørbyhallen i Sørbymagle.
Desuden idømmes en 21-årig mand seks års fængsel for fundene i kælderrummet i Slagelse. En 25-årig mand idømmes halvandet års fængsel for besiddelse af stoffer.
 
  •  21. september 2017
Retssagen mod de resterende syv mænd og den 30-årige kvinde begynder ved Retten i Næstved.
Ifølge anklageskriftet har de stået for arbejdsopgaver i forbindelse med fremstilling og salg af amfetamin.
De er blandt andet anklaget for indsmugling, fremstilling og salg af stoffer. Desuden er den mand, der blev besøgt befriet fra Slagelse Arrest, tiltalt for befrielsesforsøget.
Ifølge anklageskriftet er 101 strømpistoler, der lignede lommelygter, også en del af sagen.
De tiltalte er mellem 23 og 48 år. De nægter sig alle skyldige.
Der er afsat 20 retsdage til sagen.
 
  • 3. januar 2018
Der falder dom i den spektakulære sag, og alle tiltalte bliver kendt skyldige.
Tre af de dømte får 15 års fængsel, en får 12 års fængsel, to får 10 års fængsel, og den dømte kvinde får halvandet års fængsel. Den sidste dømte - en 31-årig mand - bliver kendt skyldig, men skal mentalundersøges, før straffen kan udmåles.
De dømte anker alle dommene til frifindelse.
 
  • 28. juni 2018
Den sidste tiltalte får sin straf. Retslægerådet anbefaler, at han skal afsone i Herstedvester Fængsel. Rådet vurderer, at han har nogle forbigående personlighedsforstyrrelser, men mener ikke, at han er sindssyg. Han får 15 års fængsel og anker sin dom.
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App