Kendt gods taber en halv million om ugen - turbo på lønkompensation er ikke nok

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil sende krisehjælp til klemte firmaer i ekspresfart.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der plejer at summe af liv på Kragerup Gods ved Ruds Vedby.

Kalenderen har været booket op med bryllupper, konferencer og hotelgæster. Men den verserende coronapandemi og nedlukningen af Danmark har sat en stopper for festlighederne på det vestsjællandske gods og erstattet hverdagen med store panderynker og økonomisk usikkerhed.

quote Vores branche er ved at forbløde

Birgitte Dinesen, ejer Kragerup Gods

Godset mister cirka en halv million kroner om ugen og har som konsekvens af de mange aflysninger sendt 20 medarbejdere hjem – nogle på tvungen ferie og andre uden løn.

Derfor glæder det Birgitte Dinesen, der ejer Kragerup Gods, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu vil sende krisehjælp til klemte firmaer i ekspresfart.

- Det bliver min økonomichef glad for, fordi han mangler de penge. Det gør han virkelig, siger Birgitte Dinesen, der søgte om lønkompensation med det samme, godset havde muligheden. Men godset har endnu ikke modtaget nogen kompensation.

Artiklen fortsætter under billedet.

Godsejer Birgitte Dinesen glæder sig over udsigten til, at lønkompensationen nu bliver udbetalt.
Godsejer Birgitte Dinesen glæder sig over udsigten til, at lønkompensationen nu bliver udbetalt.

Helt konkret vil erhvervsministeren skrue op for tempoet af udbetalinger, så ni ud af ti virksomheder forventes at få udbetalt lønkompensation inden fredag den 1. maj. Kompensationen gør det muligt for virksomheder at få staten til at betale op til 75 procent af en medarbejders løn.

Bournonvilles Wild West i Dalby
Læs også
Hjælpepakker er ‘mavepinepakker’ - værtshusejer venter på hjælp på anden måned 
Bournonvilles Wild West i Dalby
Læs også
Hjælpepakker er ‘mavepinepakker’ - værtshusejer venter på hjælp på anden måned 

- Der er så mange virksomheder, der har brug for hurtigt at få pengene ud. Vi rammer snart lønningsdag den 1. maj, og hvis ikke de får pengene, kan det være det, der gør, om de overlever eller ej. Derfor sætter vi nu turbo på, at pengene kommer ud, siger Simon Kollerup.

Fire gange hårdere straf for svindel

Indtil videre har Erhvervsstyrelsen sagsbehandlet mere end 20.000 ansøgninger og i gennemsnit udbetalt mere end 100 millioner kroner om dagen, siden den første lønkompensation blev udbetalt.

Med det opskruede tempo skal de mere end 250 medarbejdere i Erhvervsstyrelsen nu kun tjekke, hvorvidt ansøgningsskemaerne om lønkompensation er udfyldt korrekt.

Her forudser erhvervsministeren, at der kan opstå svindel med, at nogle virksomheder tillusker sig kompensation.

- Der vil altid være en risiko for, at nogle vil forsøge at svindle med de ordninger, der er. Men jeg kan betrygge med, at alle ansøgninger selvfølgelig bliver kontrolleret, som de skal, siger Simon Kollerup og oplyser, at der vil blive ført kontrol med de penge, der bliver udbetalt.

Hvis virksomheder bliver taget med at svindle med lønkompensation, så vil straffen ifølge erhvervsministeren være fire gange hårdere end normalt.

Som at tisse i bukserne

For godsejer Birgitte Dinesen, der stadig venter på at modtage lønkompensation til sine ansatte på det hædrekronede gods, er tiden under coronakrisen mildest talt udfordrende.

- Det er lidt ligesom at spille lotto. Man ved ikke, om man har vundet eller trukket nitten. I sidste måned udbetalte jeg 985.000 kroner i løn – det skal jeg også i morgen, men jeg har ikke fået nogen kompensation. Jeg har nu fået udskudt en million kroner i A-skat, men det er ligesom at tisse i bukserne, fordi de penge skal betales lige om lidt. Men der er rigtig, rigtig mange derude, der har brug for de penge, så vores hjemsendte i den anden ende kan få løn, siger Birgitte Dinesen.

Birgitte Dinesen Kragerup Gods
Læs også
Gods mister en halv million om ugen - 20 medarbejdere sendt hjem uden løn
Birgitte Dinesen Kragerup Gods
Læs også
Gods mister en halv million om ugen - 20 medarbejdere sendt hjem uden løn

Har man fra ministeriets side været gode nok til at hjælpe erhvervslivet?

- Folk tror jo, at den hellige grav er velforvaret, når jeg får dækket 75 procent af mine funktionærers løn og kan ikke forstå, at nogle fyrer folk – men de virksomheder har måske ikke en gang råd til at betale de 25 procent, svarer godsejeren.

Har I fået nok hjælp?

- Altså når vi kommer ud i den anden ende, så varer det tre år før, at vi laver et overskud igen – så har det ikke været nok. Men hvordan skal man betale de store regninger? Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal mene, svarer Birgitte Dinesen.

Uvisheden er det værste 

Det største problem for virksomheder som Kragerup Gods er dog usikkerheden om, hvornår det bliver tilladt at opholde sig flere end ti personer på samme sted uden at overtræde retningslinjerne på området.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har oplyst, at hun inden den 10. maj vil informere om nye retningslinjer for forsamlinger. En ting er dog sikkert. Frem til den 1. september vil forsamlinger på over 500 mennesker ikke være tilladt.

Flasker på bånd Seimei
Læs også
Juicefabrik omlægger produktionen til håndsprit
Flasker på bånd Seimei
Læs også
Juicefabrik omlægger produktionen til håndsprit

- Det værste for os og vores branche er uvisheden, at vi ikke ved, hvornår vi kan komme i gang. Når mine medarbejdere kommer tilbage, så er der ikke noget til dem at lave. Der er ikke noget i bøgerne de næste tre måneder. Hvis bare vi havde kunne få en udmelding om, at vi for eksempel den 10. maj kunne samles 20 eller 30 mennesker, så kunne vi vide, at vi kunne åbne restauranten, og folk kunne komme og være på afstand, og vi kunne afholde en lille fødselsdagsfest og nogle små møder. Men vi ved ingenting, siger hun.

- Det er meget frustrerende, som i helt uoverskueligt frustrerende, siger hun.

Men er det ikke forståeligt nok, at politikerne og sundhedsmyndighederne bliver nødt til at se, hvordan det forløber sig med virussen, før man kommer med nogle udmeldinger?

- Jo, det kan godt være, at det er forståeligt, men vores branche er ved at forbløde, svarer Birgitte Dinesen.


Nyhedsoverblik