Jordemor får bøde efter dødsfald

En jordemor, der gav en gravid kvinde for meget morfin, får en bøde. Kvinden og det ufødte barn døde, men morfinen var ikke direkte dødsårsag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jordemoren fra Næstved Sygehus, der ved en fejl sendte en kvinde og hendes ufødte barn i døden med en tidobbelt overdosis morfin, slipper med en bøde på få tusinde kroner, skriver Ekstra Bladet tirsdag.

Statsadvokaten har besluttet, at jordemoren, der under efterforskningen har indrømmet, at hun handlede groft forsømmeligt, slipper for videre tiltale, hvis hun vedtager et bødeforlæg.

Derimod skal hendes overlæge, der nægter sig skyldig, en tur i retten tiltalt for overtrædelse af loven om sundhedspersoners ansvar, erfarer avisen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen og et fortroligt notat fra Næstved Sygehus, som Ekstra Bladet har en kopi af, begik jordemoren en stribe elementære fejl, da den højgravide Bettina Nielsen, 25, natten til 9. september sidste år skulle have en sprøjte med morfin mod voldsomme galdestenssmerter. I stedet for 20 var der 200 milligram i sprøjten.

Da fejlen blev opdaget, blev der givet modgift, men nogle dage senere døde den gravid kvinde og hendes ufødte barn.

På grund af den store dosis morfin opdagede lægerne for sent, at galdestenen havde udviklet sig til en livsfarlig galdestensbetændelse, som hurtigt fik alle organer til at kollapse.

Politiet efterforskede kvindens død som uagtsomt manddrab, men da det stod klart, at morfinen ikke havde været den direkte dødsårsag, skrumpede sagen til en overtrædelse af loven om sundhedspersoners ansvar.

/Ritzau/