Jordemoder afgav forklaring

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I går fik enkemanden Anders Schmidt lejlighed til at høre jordemoderens forklaring. Den jordemoder, som 9. september 2007 begik sit livs fejl på Næstved Sygehus.

I stedet for at give gravide Bettina Nielsen 20 milliliter morfin, så gav hun hende 200 milliliter. Tre dage efter døde Bettina Nielsen.

I går afgav jordemoderen sin forklaring i Københavns Byret.

Det viser sig, at hun 10 minutter efter indsprøjtningen fandt ud af, hvilken fejl, hun havde begået. For her sagde en læge til hende, at hun 30 minutter efter den første indsprøjtning igen skulle give patienten 20 milliliter.

- Da jeg hørte det tal, blev jeg klar over, at jeg havde givet 10 gange for meget morfin. Forvagten spurgte, om jeg havde givet det hele, og det svarede jeg ja til. Hvad gør vi nu, spurgte jeg, og lægen foreslog, at vi gav hende noget modgift, fortalte jordemoderen ifølge Ekstra Bladet.

Modvirken så ifølge jordemoderen ud til at virke. Jordemoderen var ved Bettina Nielsens side resten af natten. Hun gav hende to gange ekstra modgift, dog uden at notere det i journalen - og uden at rådføre sig med en læge.

- Jeg var meget bange, fordi jeg var alene med patienten. Bagvagten var i gang med en anden fødsel. Jeg tænkte, at det var bedre at give for meget modgift end for lidt, forklarede jordemoderen.

Næste dag fødte Bettina Nielsen et dødt foster. Og tre efter den kraftigt overmedicinering døde hun selv som følge af galdestensbetændelse og multiorgan-svigt.

Efter den 25-årige Bettina Nielsens død, blev den pågældende jordemoder idømt en bøde på 5000 kroner - og fik skærpet tilsyn med sit arbejde i to år. Men hun kunne fortsætte med at arbejde som jordemoder på Næstved Sygehus.

Enkemanden Anders Schmidt har fået tilkendt en erstatning på 940.000 kroner, mens sønnen Mathias har fået 240.000 kroner.