Jagter underskrifter mod skolelukning: - Der er rigtig mange, som er bekymrede

En forælder i Holme-Olstrup er bekymret for, at skolen i landsbyen skal lukke. Derfor er der nu lavet en underskriftsindsamling mod skolelukningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver fyldt blæk i kuglepennene i Holme Olstrup for tiden.

Forælder Martin Kielsgaard har nemlig stiftet en underskriftsindsamling for at bevare Holmegaardsskolens afdeling i Holme-Olstrup. For i forbindelse med, at Næstved Kommune lægger op til en ny skolestruktur, så står skolen i Holme-Olstrup for tur.

To forslag er lige nu sendt i høring, hvor afdelingen i Holme-Olstrup står til at lukke.

- Der er rigtig mange, som er bekymrede. Det betyder jo, at byen afvikles, lyder det fra Martin Kielsgaard.

- Den er et bindeled i byen. Den bliver ikke kun brugt som skole, den bliver også brugt til fritidsaktiviteter. Samtidig flytter flere og flere børnefamilier til, og det vil de nok ikke, hvis der ingen skole er. Vi frygter derfor, at vi ikke får tilflyttere. I stedet for at byen udvikles, så afvikler man den.

quote Jeg synes, at lokalområdet står bedre ved at have én god, velfungerende skole, end at have to halvdårlige skoler

Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Skoleudvalget

Udover Holme-Olstrup er Toksværd og Fensmark afdelinger under Holmegaardsskolen. I skrivende stund har 43 skrevet under på underskriftsindsamlingen.

Lavest social trivsel

Af det materiale, der er sendt i høring, fremgår det, at ud af de tre afdelinger under Holmegaardsskolen er den sociale trivsel lavest på afdelingen Holme-Olstrup.

Ifølge Martin Kielsgaard har flere forældre ikke haft mulighed for at svare på undersøgelsen, men han giver dog som en mulig forklaring på, hvorfor trivslen ligger lavest, at der har været meget vikardækning og sygdom.

- Så det har været børnene, der ikke trives, ikke en utilfredshed blandt forældrene.

Men er det ikke børnenes trivsel, der er det vigtigste?

- Jo, selvfølgelig. Men det er også et udtryk for, at ledelsen måske ikke har kunnet håndtere det. Og hvis ledelsen ikke kan håndtere sygdom, så løser man det jo ikke ved at lukke skolen, siger Martin Kielsgaard.

- Og så er sådan en undersøgelse en øjebliksmåling. Situationen er en helt anden nu, slår han fast.

De mindste skal til Toksværd

I dag er skolen i Holme-Olstrup for elever fra 0.-6. klasse. Det ene forslag, der er sendt i høring, lægger op til, at alle elever fra afdeling Holme-Olstrup flytter til Toksværd, som forbliver en 0.-6. klasse skole.

Det andet forslag lægger op til, at alle elever fra Holme-Olstrup flytter til Toksværd, og at afdeling Toksværd udvides til en 0.-9. klasse skole. Udskolingseleverne bliver dermed delt mellem afdeling Toksværd og Fensmark.

Bliver det en realitet, betyder det, at Martin Kielsgaards børn skal til Toksværd.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, siger han.

Men de skal alligevel til Toksværd efter 6. klasse?

- Jeg har det bedre med, at mit barn i 7. klasse skal cykle til Toksværd, end mit barn på seks år skal det. De skal cykle på landevejen mellem Rønnede og Næstved, som er meget trafikeret. Det, synes jeg ikke, er fair.

Hellere én god skole end to halvdårlige

Formanden for Børne- og Skoleudvalget i Næstved Kommune, Lars Hoppe Søe (R) forstår forældrenes bekymring.

- Men der ligger en skole tre kilometer væk. Der er rigtig god infrastruktur i området, Så jeg synes, at lokalområdet står bedre ved at have én god, velfungerende skole, end at have to halvdårlige skoler, om man så må sige, siger Lars Hoppe Søe.

- Så jeg vil sige, at der er simpelthen ikke børn til to skoler i et samfund, hvor der bor 2.000-2.500 mennesker - de kan ikke understøtte, at der skal ligge to skoler i min optik.

Til november skal der tages stilling til høringssvarene, hvor det derefter bliver afgjort, hvilket forslag kommunen vælger at gå med.

- Indtil da lytter vi til, hvad der kommer i høringssvar, siger Lars Hoppe Søe.

Hvad formanden hælder mest til, venter han med at beslutte, indtil han har set høringssvarene.

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET I NÆSTVED KOMMUNE LÆGGER OP TIL DISSE JUSTERINGER AF SKOLESTRUKTUEN