Iltsvind i Smålandsfarvandet

Den varme sommer har fået fiskene til at gispe efter vejret. Både i Limfjorden og i farvandet syd for Fyn er der konstateret iltsvind. I dag kom turen til vandet ud for Sjællands sydvestkyst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Det var en utraditionel fangst, bådførerne på Liv II tog på jagt efter fra Karrebæksminde Havn i dag.

Faktisk ville de helst ikke fange det, de ledte efter, nemlig iltsvind.

Endnu har vandprøverne i regionen været negative, men i dag kom en ubehagelig overraskelse i nettet. Dagens vandprøver viste, at der er en for lav koncentration af ilt i Karrebæksminde Bugt og syd for Knudshoved Odde.

- Det, vi ser nu, det er faktisk det værste, vi har målt i løbet af sommeren, siger civilingeniør fra Miljøcenter Nykøbing Falster Benny Bruhn.

Prøverne foregår ved, at bådførerne henter vand op fra bunden af det 12 meter dybe hav og foretager en elektronisk måling af iltkoncentrationen, inden vandprøven tages med hjem til videre analyse i laboratoriet.

Det er på bunden af havet, der er mindst bevægelse, og kombineret med en varm sommer kan dét blive en farlig cocktail.

Det er særligt de kystnære områder, By- og Landsskabsstyrelsen er bekymrede for. Det er her, muslingerne lever, og forsvinder fiskenes spisekammer, så gør fiskene også.

- Det, det her går ud over, er jo fiskenes spisekammer og i sidste ende fiskene. Der er nok nogle fiskere, som synes, det er dårligt nyt, siger Benny Bruhn.

Selvom dagens målinger er bekymrende, er der først for alvor fare for livet på bunden af Smålandsfarvandet, hvis koncentrationen af ilt forbliver lav over længere tid.

- Hvis iltsvindet er her om 14 dage, så er jeg ikke i særlig godt humør længere, for så synes jeg faktisk, det er et problem.

<p>Den VARME sommer har fået fiskene til at gispe efter vejret. Både i Limfjorden og i farvandet syd for Fyn er der konstateret ILTSVIND.

 


Nyhedsoverblik