Ikke plads til pendlere i fyldte togbusser: - Vi har mistet tilliden nu

Mandag morgen måtte pendlere på Næstved Station vente på ledige togbusser, da DSB havde fejlvurderet kapaciteten. Det var dråben for pendlerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag havde DSB glemt at indsætte togbusser, og i morges og søndag var der ikke pladser nok til passagererne. 

Der kører i øjeblikket togbusser på strækningen mellem Ringsted og Nykøbing Falster, og pendlerne på Sydbanen er allerede sat på en hård tålmodighedsprøve fra starten.

Mandag morgen måtte flere hundrede pendlere på Næstved Station forgæves se til, mens fyldte busser fra Nykøbing Falster måtte bede de ventende pendlere om at vente på den næste togbus mod Ringsted Station.

- Man tager sig til hovedet over, at det overhovedet kan lade sig gøre, siger Carsten Hansen, bestyrelsesmedlem i Næstved Pendlerklub.

Den manglende kapacitet gav store forsinkelser for pendlerne fra Næstved mandag morgen. Det skabte stor frustration for de mange passagerer, der skulle på arbejde i retning mod København.

quote Nu står man i en situation, hvor man har hjertet oppe i halsen over, hvorvidt der overhovedet kommer en bus med plads i

Carsten Hansen, bestyrelsesmedlem i Næstved Pendlerklub

- Stemningen er trykket. Folk er rasende, de er bitre, de er frustrerede. I forvejen sidder vi jo med hjertet oppe i halsen, når vi tager afsted om morgenen med håbet om, at vi ikke endnu engang skal fortælle vores arbejdsgiver, at vi igen kommer for sent grundet forsinkelser eller aflysninger af tog, fortæller Carsten Hansen.

- Nu står man i en situation, hvor man har hjertet oppe i halsen over, hvorvidt der overhovedet kommer en bus med plads i. Det er jo lige før, chefen ikke længere tror på en, når man ringer, siger han.

DSB erkender fejl

DSB erkender da også, at de har lavet en fejl, og de er kede af, at de mange pendlere har måttet vente på Næstved Station hele morgenen.

- Vi må erkende, at vi har ikke fået indsat tilstrækkeligt med togbusser, fortæller Tony Bispeskov, informationschef hos DSB.

quote Vi må erkende at vi har ikke fået indsat tilstrækkeligt med togbusser

Tony Bispeskov, informationschef i DSB

Han forklarer, at DSB er i gang med at sikre, at der er det antal togbusser, som passer til antallet af pendlere fremadrettet.

- Vi beklager selvfølgelig, at vi ikke har ramt det korrekte antal togbusser, som vi burde. Det har vist sig ikke at være tilstrækkeligt, så vi har bestilt nogle flere busser, så vi kan være klar til i morgen og have alle med, siger Tony Bispeskov.

Tony Bispeskov mener derudover, at der er flere grunde til, at DSB kunne lave så stor en beregningsfejl, der endte med at skabe kaos for pendlerne i Næstved både fredag, søndag og mandag morgen.

- I øjeblikket er det svært for os at bedømme, hvor mange der tager toget. Dels på grund af corona, dels på grund af hjemmearbejde og dels på grund af togbusserne, der normalt resulterer i, at folk falder fra. Vi ved, at flere er tilbage på arbejde, og derfor har vi også bestilt flere busser end sidste gang, der var sporarbejde. Men vi har desværre ikke ramt det præcist denne gang, forklarer Tony Bispeskov.

Den forklaring godtager Carsten Hansen dog ikke. Han mener, at DSB burde have haft en bedre idé om, hvor mange der pendler på Sydbanen i hverdagene.

- Det undrer mig lidt, fordi om morgenen i togene laver kontrollørerne næsten dagligt passageroptælling. Det gør jo, at de hver eneste morgen kan afrapportere, hvor mange der er med hvert enkelt tog. Så det er en meget dårlig undskyldning, hvis man fra DSB’s side påstår, at man er blevet overrumplet. Det vil ikke være en undskyldning jeg godtager, for de ved præcis, hvor mange der skal transporteres, siger han.

Den sidste dråbe

Togstrækningen mellem Ringsted og Nykøbing Falster har det senest år flere gange været ramt af sporarbejde, hvilket har skabt komplikationer for pendlerne på strækningen. Men nu er glasset ved at være fyldt og tålmodigheden brugt op hos pendlerne i Næstved.

- Nu har vi været det her igennem i to år med konstante sporspærringer, forsinkelser og udvidelse af sporarbejde. Det her sporarbejde har jo været varslet længe, og alligevel fejler man fuldstændig, siger Carsten Hansen og fortsætter:

- Folk er jo bange for, om de kan nå hjem og hente deres børn, og om de skal stå på Ringsted Station og spejde efter overfyldte busser. Det fylder rigtig meget i en hverdag, der i forvejen er spændt til bristepunktet, fordi vi endnu engang skal køre i togbusser og dermed får forlænget rejsetid, forklarer han.

quote Folk er jo bange for, om de kan nå hjem og hente deres børn, og om de skal stå på Ringsted Station og spejde efter overfyldte busser

Carsten Hansen, bestyrelsesmedlem i Næstved Pendlerklub

Hos DSB er de kede af de komplikationer, de manglende togbusser har skabt, men de regner med, at have styr på situationen til i morgen.

- Nu har vi bestilt flere togbusser, så medmindre der kommer ekstraordinært mange kunder, forventer vi, at det er normaliseret i morgen med de ekstra togbusser, vi sætter ind, fortæller Tony Bispeskov.

I pendlerklubben håber man på, at DSB har ret, men vil ikke længere håbe på noget.

- Situation er spændt. Der er blevet lovet, at der bliver handlet på vores henvendelser, men vi har mistet tilliden nu, siger Carsten Hansen.