I Fuglebjerg er de demente med til madlavningen

Et nyt køkken betyder, at de demente beboere på Rosenhaven i Fuglebjerg nu kan være med til at lave mad sammen med personalet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

80-årige Åse Hansen er en af de i alt 12 demente beboere på Rosenhaven i Fuglebjerg, som hjælper til før dagens frokost.

Hun er i gang med at skære æbler ud til dagens menu, som består af æbleflæsk.

- Det er da meget rart at lave lidt, ikke. I stedet for at sidde og glo, siger hun. 

Tidligere fik de ældre på afdelingen de fleste måltider leveret udefra. Men siden december har beboerne selv lavet de fleste måltider sammen med personalet. 

Artiklen fortsætter under billederne.

De demente spiller en aktiv rolle i madlavningen.
De demente spiller en aktiv rolle i madlavningen.
Foto: Camilla Laursen - TV ØST
Der stod æbleflæsk på menuen.
Der stod æbleflæsk på menuen.
Foto: Camilla Laursen - TV ØST

Giver stor livskvalitet

Årsagen er midler fra Sundhedsstyrelsen, som Næstved Kommune har søgt om. Det er blevet til næsten 11 millioner kroner til både renovering og nye køkkener på ældrecentre i kommunen.

- Det giver dem en glæde at være en del af noget, og det synes vi, vi ser, fortæller medarbejder på Rosenhaven, Sanne Jensen. 

Siden december har de ældre hjulpet til ved måltiderne, og den hjemmelavede mad er et hit.

- Nogle af dem har nogle store funktionstab, men det her er så nogle af de ting, de stadig godt kan deltage i. Det er en stor livskvalitet for dem, oplever vi, at de kan være med til noget, der lykkes, siger Jeanette Trojel, der er teamleder på Rosenhaven.

De ældre spiser mere

De ældre er også med til at bestemme, hvad der skal lande på middagsbordet. Det har blandt andet givet mere appetit.

- Vi har set en vægtøgning hos vores borgere, og de spiser mere, men hvem gør ikke det, når man har sat en ribbensteg i ovnen klokken otte om morgenen og gået og duftet til den hele dagen, fortæller Sanne Jensen. 

I alt 16 ældrecentre i Næstved Kommune har fået nye køkkener og mulighed for at lave hjemmelavet mad.

Omsorgs - og forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune vil inden længe tage på tur rundt til nogle af ældrecentrene i kommunen. Blandt andet for at se nærmere på de nye køkkener og alt den gode mad, fortæller de til TV ØST.