Onsdag aften var det slut med livreddere på de danske strande

Den 19. august var sidste dag i år med TrygFondens livreddere på Danmarks mest populære strande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra den 20. august vil de velkendte gule og røde flag og trøjer ikke være at finde på landets strande.

quote Folk har været gode til at følge vores baderåd om, hvordan man skal opføre sig på stranden

Mikkel Borch, livredder, TrygFonden, Enø Strand

TrygFondens livreddere pakker sammen for denne strandsæson. Det gør de blandt andet på Enø Strand, hvor livredder Mikkel Borch de seneste to uger har været med til at holde stranden sikker.

- Jeg synes, det har været en god sæson. Folk har været gode til at følge vores baderåd om, hvordan man skal opføre sig på stranden. Det er altid dejligt at kunne øge sikkerheden.

Foruden Enø Strand handler det i vores landsdel om Marielyst Strand på Falster samt Rørvig Strand og Gudmindrup Strand i Odsherred Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mikkel Borch synes, det har været en god strandsæson, og at folk har været gode til at følge baderåd.
Mikkel Borch synes, det har været en god strandsæson, og at folk har været gode til at følge baderåd. Foto: Arkivfoto

Mange mennesker

Efter en juli med et temmeligt skuffende sommervejr – i hvert fald hvis man er til sol og høje temperaturer – kom august i dén grad efter det. Hedebølge og flere dage med over 30 grader trak danskerne ud i sandet og vandet.

Også på Enø Strand, hvor Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har været meget til stede for at sikre, at folk har holdt afstand for at forebygge coronasmitte.

Tweet fra lørdag 15. august. Artiklen fortsætter under.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom der har været stor interesse for stranden for enden af Græshoppebroen, så har livredderne ikke haft så travlt, som man ellers kunne frygte.

- Der har faktisk ikke været så mange situationer. Der har til gengæld været rigtig mange mennesker på stranden, så vi har skullet holde øje med mange flere mennesker, og det har også været hyggeligt selvfølgelig. Det, der har været lidt vanskeligt de sidste par uger, har været fralandsvinden, siger livredderen.

Kegler på stranden
Læs også
Smart idé til at holde afstand på stranden - kegler taget i brug
Kegler på stranden
Læs også
Smart idé til at holde afstand på stranden - kegler taget i brug

Det er især oppustelige genstande som badedyr, der kan være et faremoment, når der er meget fralandsvind, forklarer livredderen. Derfor har de flaget med gult for at gøre opmærksom på den lumske vind.

- Og så har vi forsøgt at snakke med folk, inden de tager de her badedyr ud. Så jeg har været ude nogle gange og hente badedyr på afveje, fortæller Mikkel Borch.

Artiklen fortsætter under billedet.

Efter i dag er det i særdeleshed på eget ansvar at bade på Enø Strand. Der er nemlig ikke længere livreddere indtil næste sommer.
Efter i dag er det i særdeleshed på eget ansvar at bade på Enø Strand. Der er nemlig ikke længere livreddere indtil næste sommer. Foto: Arkivfoto

Ingen livreddere, men stadig strandvejr

quote Når vi tager flaget ned for sidste gang i dag, så er det en rigtig god idé, at man altid har nogen med på stranden

Mikkel Borch, livredder, TrygFonden, Enø Strand

Selvom livredderne forlader stranden fra i dag, så stopper det gode sommervejr ikke lige med det samme. Vejret ser ud til at blive mere ustadigt, men der er stadig dage tilbage med temperaturer over 20 grader. Derfor er det vigtigt, at man tager visse forholdsregler, hvis man ikke kan holde sig fra stranden indtil næste sommer.

- Når vi tager flaget ned for sidste gang i dag, så er det en rigtig god idé, at man altid har nogen med på stranden. Man skal aldrig bade alene, for hvis man er flere, er der altid nogen i nærheden, hvis nu noget skulle gå galt, siger Mikkel Borch.

TrygFondens og Dansk Svømmeunions 5 baderåd

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

 

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

 

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

 

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

 

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Han opfordrer derudover til, at man besigtiger vejrforholdene, inden man kaster sig i bølgen blå.

- Kig på et flag, se hvilken vej vinden blæser. Kig på vandet, er der meget strøm, er der store bølger? De her tegn, som vi ikke kan være med til at vise lige så godt, når vi ikke er her, så er det altså også eget ansvar at være opmærksom på de her ting.

TrygFondens livreddere har i år været at finde på udvalgte danske strande fra 26. juni og altså til og med i dag, den 19. august.

Vejret rækker stadig lidt endnu til en strandtur. Men TrygFondens livreddere takker af for i år.
Vejret rækker stadig lidt endnu til en strandtur. Men TrygFondens livreddere takker af for i år. Foto: Arkivfoto

Nyhedsoverblik