Hverdags-eksperter skal komme med idéer til kommune

Næstved kommune har som den første i regionen, sat borgere til at kigge på, hvad pengene skal bruges til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Næstved kommune kalder dem hverdagseksperter. 36 borgere, der repræsenterer kommunens sammensætning af indbyggere for eksempel ud fra alder, køn, bopæl i kommunen og uddannelse.

Over fem gange mødes de til borgersamling for at diskutere, hvad kommunen skal have mere af og bruge pengene på, og så skal de til sidst komme med deres anbefalinger til byrådet. 

Borgersamlingen mødes i denne weekend, og det er store dilemmaer, der bliver taget op. De har blandt andet diskuteret, hvordan Næstved kommune skal fastholde de unge, så udfordringen med en større regning til ældre i fremtiden ikke bliver en endnu større udfordring.

Borgersamling

Det, der adskiller metoden fra anden borgerinddragelse, er, at Næstved Kommune samler en gruppe borgere, som arbejder selvstændigt og uden politisk indblanding med en problemstilling, som her er Næstved Kommunes udvikling. Til slut laver de anbefalinger til byrådet.

Kilde: Næstved kommune

En af hverdagseksperterne er Lasse Stenbek. Til daglig arbejder han som jord- og betonarbejder. En dag faldt snakken i skurvognen på den kommende motorvej til Næstved, og så meldte han sig til Borgersamlingen – mest som en joke, men han har ikke fortrudt.

- Det er kommet bag på mig, hvor interessant, jeg faktisk synes, arbejdet i Borgersamlingen er. Der er en god energi, og de andre har mange gode idéer til emner, som også fylder for mig, siger han og fortsætter: 

- Det giver blod på tanden i forhold til at komme med ideer, fordi man rent faktisk føler, at der bliver lyttet til det, og man kan være med til at få noget indflydelse. Så er det spændende hvor seriøst det bliver taget, siger Lasse Stenbek.

Stor interesse for projektet

I sidste ende skal Borgersamlingen komme med konkrete anbefalinger til Byrådet om, hvordan de gerne vil have at kommunen udvikler sig.

- Alle os byrådspolitikere taler hver dag med borgere, som har en mening om eller en idé til kommunen. Det har vi stor glæde af. Nu er vi meget nysgerrige på at se, hvad der sker, når borgerne taler med og udfordrer hinanden om deres meninger og idéer. Det er det, Borgersamlingen kan. Vi glæder os til at se de konkrete anbefalinger til os, siger Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved Kommune.

Der var stor interesse, da Byrådet i november måned inviterede alle borgere over 16 år til at melde sig til borgersamling. 791 borgere meldte sig.

Læs også
Borgere blev inddraget i vælgermøde: - Man ender med at føle sig lidt hørt
Læs også
Borgere blev inddraget i vælgermøde: - Man ender med at føle sig lidt hørt

Nyhedsoverblik