Hver anden kommune oplever nomadefamilier

En 17-årig pige kandiderer til Danmarksrekorden i forskellige adresser. Hun har boet 44 forskellige steder i sit korte liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hendes alkoholiserede mor har nærmest systematisk flyttet rundt på pigen, når de sociale myndigheder begyndte at få færden af, at noget var galt, fortæller hun DR Nyheder. Nu er hun endt i en sønderjysk kommune, hvor hun så småt er ved at få styr på sit liv efter de mange flytninger. Flytteriet stoppede, da pigen gik til foreningen Børns Vilkår for halvandet år siden.

- Det er jo rystende at se, at en familie flytter så mange gange, og at man er så lang tid, de pågældende steder, om at få grebet ind, siger Peter Albæk, formand, Børns Vilkår.

Pigen selv ønsker at være anonym, men hun er en af de mange tabere, der lider under forældre, der flytter fra by til by hver gang, de sociale myndigheder tager initiativ til indgreb.

I sidste uge kom det frem, at en familie med ni børn endte i Brønderslev efter adskillige flytninger, før der endeligt blev taget hånd om de sociale problemer. Og det var først, da den ældste pige gik til politiet med sine oplevelser.

En stikprøveundersøgelse foretaget af TV Avisen blandt 14 kommuner viser, at halvdelen indenfor det sidste år har oplevet, at socialt belastede familier fraflyttede kommunen, imens der var tiltag i gang for at få familien på ret kurs. En af kommunerne er Næstved, hvor to familier er fraflyttet:

- Vi oplever, at de ofte shopper mellem forskellige kommuner, at når børne- ungemyndigheden, skolen eller daginstitutionen kommer lidt for tæt på, stiller lidt for præcise krav, at de så vælger at fraflytte kommunen, siger Per B. Christensen, børne- og kulturdirektør, Næstved Kommune.

I Varde Kommune er fem familier flyttet væk det sidste års tid, Sønderborg har haft 2, og Skanderborg, Kerteminde og Ballerup hver én familie. I Kerteminde nåede den socialt belastede familie kun at bo der nogle få måneder:

- Vi har haft en familie, der tilflyttede kommunen sommeren 2009 med 7 børn hvor vi så begyndte at lave en socialfaglig undersøgelse. Da vi var færdige med den efter et par måneder, valgte familien at flytte videre til en anden kommune, siger familiechef Christian Reventlow.

- Det siger mig, at der er nogle børn, der oplever skift på skift, og dermed får de ikke den opvækst, de har behov for.