Hvad er MRSA?

Hvad er det for en bakterie, som tre spædbørn er blevet smittet med på Næstved Sygehus? Er er det farligt at blive smittet med? Forstå bakterien her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvad er MRSA?

Hvad er det for en bakterie, som tre spædbørn er blevet smittet med på Næstved Sygehus? Er er det farligt at blive smittet med? Forstå bakterien her.

Fredag formiddag kunne TV ØST fortælle, at tre spædbørn er blevet smittet med en MRSA-bakterie på Næstved Sygehus.

- Vi skal nu finde ud af, om det er samme bakterietype, de tre børn er smittet med, og dernæst skal vi have klarlagt om andre er blevet smittet, siger sygehusdirektør Vagn Bach til TV ØST.

Her kan du få overblikket over bakterien:

Hvad står MRSA for?

MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus. På dansk betyder det methicilinresistente stafylokokker. Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka 50 procent af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker f.eks. i næsen eller på huden.

Det særlige ved MRSA er, at de er en type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker. Blandt andet er de resistente overfor methicillin, der er i slægt med almindeligt penicillin.

Hvem er MRSA farlig for?

MRSA er primært farlig for personer, der i forvejen er svækkede. Det kan blandt andet være personer, der i forvejen har et svækket immunforsvar. Hvis svækkede personer bliver smittet med MRSA, kan det betyde, at det for eksempel kan være svært at slå en lungebetændelse ned med antibiotika.

Raske personer, der bliver smittet med MRSA, vil ofte slet ikke selv opdage, at de er smittet.

Kan MRSA behandles?

Ja, men problemet er, at infektionerne er vanskeligere at behandle end infektioner med almindelige stafylokokker og kræver behandling med meget specielle antibiotika.

Er MRSA farligt?

En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA, men bakterien kan af og til medføre generende betændelser, som for eksempel bylder og børnesår. Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige infektioner.

Raske personer kan i sjældne tilfælde blive alvorligt syge for eksempel i forbindelse med en operation, og nogle gange også uden kendt årsag. I den sammenhæng adskiller MRSA sig ikke fra almindelige stafylokokker.

Hvor mange er smittede med MRSA?

MRSA er anmeldelsespligtigt. Det vil sige, at hvis et hospital i Danmark eksempelvis opdager, at en patient har MRSA, skal det meldes til Statens Serum Institut. På den måde kan Statens Serum Institut løbende holde øje med, hvor mange der er smittet med MRSA i Danmark.

Kilde: Sundhedsstyrelsen