Holmegaard Værk er nomineret til stor international museumspris

Designmuseet Holmegaard Værk er nomineret til årets Museums+Heritage Awards. Museet skal nu kæmpe om prisen mod anerkendte internationale museer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er svært at få armene ned hos Museum Sydøstdanmark i disse dage. I sidste uge modtog museet nemlig besked om, at dets seneste skud på stammen, Holmegaard Værk, er nomineret til den britiske museumspris Museums+Heritage Awards i kategorien 'International Exhibition of the Year'.

Det skriver Museum Sydøstdanmark i en pressemeddelelse.

- I museumsverdenen bliver det ikke meget større. Det svarer til, når en dansk film bliver nomineret til en britisk BAFTA-pris. Alene nomineringen er en kæmpe ære i sig selv, fordi vi er oppe mod de bedste i verden, siger Thorbjørn Kolbo, der er museumschef hos Museum Sydøstdanmark.

Museum+Heritage Awards hylder nyskabende udstillinger og oplevelser på tværs af en række kategorier, og den internationale kategori, som Holmegaard Værk er nomineret i, er den eneste, som er åben for udenlandske museer.

Med nomineringen kommer Holmegaard Værk i særdeles fornemt selskab, når museet skal kæmpe om prisen mod internationale sværvægtere som The Metropolitan Museum of Art i New York og MAS Antwerpen.

Analogt museum med fokus på sanserne

Holmegaard Værk blev indviet i sommeren 2020 og er Danmarks nye museum for glas, keramik og design. Her udstilles blandt andet samlinger med flere end 42.000 unikke Holmegaard-glas og 6.000 særegne Kähler-genstande.

Holmegaard glas
Foto: Museum Sydøstdanmark

Ifølge Museum Sydøstdanmark har man på Holmegaard Værk taget et bevidst valg om at skabe en museumsoplevelse, der dyrker den analoge tilgang med fokus på gæsternes sanser. Her finder man derfor ikke et hav af digitale løsninger, som ellers præger mange museer for tiden.

- Det er en opsætning, der er i høj grad er renset for skærme, iscenesættelse og scenografi. I stedet for at være passive beskuere skal gæsterne i stedet se og lytte, åbne deres sanser, mærke kreativiteten og føle kunsthåndværket på deres egen krop.

- De kan endda selv få fingrene helt ned i materialerne i vores kreative værksteder. Dét er omdrejningspunktet for Holmegaard Værk, siger Thorbjørn Kolbo.

Holmegaard Værk glas
Foto: Museum Sydøstdanmark

Har været nomineret før

Det er anden gang på få år, at Museum Sydøstdanmark bliver nomineret til den prestigefyldte pris. Sidste gang var i 2018, hvor museet gjorde sig bemærket med deres udstilling omkring vikingeborgen ved Køge.

Læs også
Glasværk gik konkurs efter 183 år - nu brænder ovnene igen
Læs også
Glasværk gik konkurs efter 183 år - nu brænder ovnene igen

Den store internationale opmærksomhed skyldes ifølge museumschefen blandt andet, at museet har sin egen tegnestue.

- Vi har brugt mange år på at udvikle vores eget formsprog og et unikt DNA for vores udstillinger. Det betyder, at vores medarbejdere tager stort ejerskab over produktionerne, fordi vi selv står bag det hele fra start til slut. Det høster museet frugterne af nu, siger Thorbjørn Kolbo.

Vinderen af årets Museum+Heritage Awards kåres ved en virtuel prisoverrækkelse den 1. juli. 


Nyhedsoverblik