Hjemløs og tandløs fik hjælp af sin mentor

Næstved er en af de kommuner, der har en mentorordning, og den har vist sig at være god til at få flere udsatte unge i job eller uddannelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Han var både hjemløs og tandløs, og havde oven i købet fået karantæne fra ydelselskontoret i Næstved Kommune.

Det var det udgangspunkt, der mødte Ida Stork Jakobsen, da hun blev personlig mentor for den 33-årige gadegøgler Mikkel Susanta Friedal. I dag har Mikkel fået smilet tilbage, ligesom han også har fået arbejde som lagermedarbejder hos Hørkram i Sorø. Det skriver DR Sjælland.

- Det var først, da jeg fik en mentor, at min situation ændrede sig. Her var et menneske, der forstod at lytte og samtidig fik gang i min tandbehandling. Hun tog med og holdt mig i hånden de første gange. Det er så vigtigt med en personlig indsats, siger Mikkel Susanta Friedal, der er flyttet i kollektiv på Sydsjælland og igen tør drømme stort om fremtiden.

Flere i gang med uddannelse eller job

Næstved er blot én af stadig flere kommuner, der bruger mentorer til at få udsatte unge i gang med enten job elller uddannelse. En rapport over mentorordningen i 13 kommuner landet over viser, at mentorstøtte bidrager positivt til, at flere udsatte unge kommer i gang med uddannelse eller i job.

Rapporten fra styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering konkluderer blandt andet at: Der er en markant positiv uddannelseseffekt på 7-10 procentpoint for udsatte unge, der har fuldført folkeskolen med under 4 i 9. klasses karaktergennemsnit.

30 mentorer ansat

I Næstved er der nu ansat 30 mentorer, som også skal agere rollemodeller for de unge. De fleste på fuld tid, skiver DR Sjælland.

- De unge har brug for nogle at spejle sig i, og derfor har vi rekrutteret vores mentorer, der har erfaring med både indvandrer- og bandemiljøet. Og vi har også mentorer med speciale i ADHD og andre psykiske lidelser, siger faglig leder Brith Manhart Purup til DR Sjælland.

I hele Østdanmark er flere end 43.000 unge under 30 år på offentlig forsørgelse - og alene i Næstved drejer det sig om godt 1400 unge.


Nyhedsoverblik