¨

Hjemløs og tandløs fik hjælp af sin mentor

Foto: TV ØST

Næstved er en af de kommuner, der har en mentorordning, og den har vist sig at være god til at få flere udsatte unge i job eller uddannelse.

Han var både hjemløs og tandløs, og havde oven i købet fået karantæne fra ydelselskontoret i Næstved Kommune.

Det var det udgangspunkt, der mødte Ida Stork Jakobsen, da hun blev personlig mentor for den 33-årige gadegøgler Mikkel Susanta Friedal. I dag har Mikkel fået smilet tilbage, ligesom han også har fået arbejde som lagermedarbejder hos Hørkram i Sorø. Det skriver DR Sjælland.

- Det var først, da jeg fik en mentor, at min situation ændrede sig. Her var et menneske, der forstod at lytte og samtidig fik gang i min tandbehandling. Hun tog med og holdt mig i hånden de første gange. Det er så vigtigt med en personlig indsats, siger Mikkel Susanta Friedal, der er flyttet i kollektiv på Sydsjælland og igen tør drømme stort om fremtiden.

Flere i gang med uddannelse eller job

Næstved er blot én af stadig flere kommuner, der bruger mentorer til at få udsatte unge i gang med enten job elller uddannelse. En rapport over mentorordningen i 13 kommuner landet over viser, at mentorstøtte bidrager positivt til, at flere udsatte unge kommer i gang med uddannelse eller i job.

Rapporten fra styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering konkluderer blandt andet at: Der er en markant positiv uddannelseseffekt på 7-10 procentpoint for udsatte unge, der har fuldført folkeskolen med under 4 i 9. klasses karaktergennemsnit.

30 mentorer ansat

I Næstved er der nu ansat 30 mentorer, som også skal agere rollemodeller for de unge. De fleste på fuld tid, skiver DR Sjælland.

- De unge har brug for nogle at spejle sig i, og derfor har vi rekrutteret vores mentorer, der har erfaring med både indvandrer- og bandemiljøet. Og vi har også mentorer med speciale i ADHD og andre psykiske lidelser, siger faglig leder Brith Manhart Purup til DR Sjælland.

I hele Østdanmark er flere end 43.000 unge under 30 år på offentlig forsørgelse - og alene i Næstved drejer det sig om godt 1400 unge.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App