Heunicke til kamp mod social dumping

Transportministeren vil stoppe luftfartens lavprisselskabernes kreative konstruktioner, som kan føre til social dumping.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Transportminister Magnus Heunicke (S) fra Næstved vil have bremset lavprisselskabernes kreative konstruktioner, som kan føre til social dumping, skriver Jyllands-Posten.

Men det kræver, at politikerne bruger fantasien, for nogle flyselskaber er ekstremt dygtige til at shoppe regler på tværs af grænserne uden direkte at bryde loven. SAS understreger, at det haster med at få ændret reglerne, hvis skandinavisk baseret luftfart skal have en fremtid.

- Jeg er overrasket over, hvor stor fantasi nogle selskaber har i forhold til at finde konstruktioner, der kan presse de ansattes løn- og arbejdsvilkår. Det her er uholdbart, og det stiller krav til os politikere om at være mindst ligeså fantasifulde, når vi finder løsninger, der kan stoppe regelshopping, siger transportminister Magnus Heunicke.

Underbyder løn
Ifølge en redegørelse om social dumping, som er udarbejdet af en arbejdsgruppe for Rådet for Dansk Luftfart, formår flyselskaberne i stigende grad at lave konstruktioner, hvor selskaberne "shopper" regler i forskellige lande, så de på kreativ vis kan underbyde løn- og arbejdsvilkår for kabinepersonale og piloter.

Arbejdsgruppen har ikke fundet eksempler på metoder, som er direkte ulovlige. Men rådet konkluderer, at nogle luftfartsselskaber til fulde forstår at udnytte de forskellige regler i EU-landene, så de får mest mulig profit og betaler mindst mulig for det.

Når flyselskaberne bevidst spekulerer i at udnytte reglerne, giver det ifølge arbejdsgruppen en konkurrenceforvridning, som gør det svært for andre flyselskaber at tilbyde, hvad man i Danmark betragter som ordentlige og rimelige arbejdsvilkår.