Henrik var en af de første coronapatienter – et år efter døjer han stadig med senfølger

Det forgangne år har været hårdt for Henrik Osterkryger og familien. Smittet med covid-19 blev han indlagt i fire dage og har siden døjet med senfølger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Henrik Osterkryger var en af de første patienter, der blev smittet med coronavirus.

Han er aldrig blevet klar over, hvordan han blev smittet – men konsekvenserne af at være blevet ramt af den stærkt smitsomme virus fik den i dag 57-årige mand fra Højbjerg ved Fuglebjerg for alvor at mærke for snart et år siden.

quote Jeg kan stadigvæk få en enkelt dag i ny og næ, hvor det kniber med at kunne få vejret

Henrik Osterkryger, Højbjerg

- Det var virkelig slemt, lige da det stod på – når først man ikke kan få vejret selv mere, og det bliver mere og mere anstrengt, er det slemt, fortæller Henrik Osterkryger om det forløb, som han gennemgik.

Det var efter en uges sygdom tilbage i marts 2020, at Henrik Osterkryger endte med at blive indlagt på Slagelse Sygehus.

- Tirsdag begynder det at blive svært for mig selv at trække vejret, og det blev besluttet, at jeg skulle i respirator, og det kom jeg så på et eller andet tidspunkt tirsdag – og det kan jeg ikke huske, fortalte Henrik Osterkryger om forløbet til TV2 ØST tilbage i april sidste år.

Corona spøger stadig

I dag er det næsten et år siden, at Henrik Osterkryger var indlagt som en af de første coronapatienter, og hverdagen er næsten normal igen. Enkelte senfølger spøger dog stadig:

- Jeg kan stadigvæk få en enkelt dag i ny og næ, hvor det kniber med at kunne få vejret, og jeg bliver lidt stakåndet. Men der bliver heldigvis længere og længere imellem, siger han og tilføjer:

- Men jeg har det overvejende fint.

Han glæder sig over, at han trods indlæggelse og respirator forholdsvist hurtigt kunne vende tilbage til dagligdagen med familien og sit arbejde hos Kongskilde Industries. Her mødte han ind igen en lille måned efter sin indlæggelse.

quote Det var en forfærdelig tid. Tankerne begyndte at gå på, står jeg lige pludselig alene med det hele herhjemme og børn

Lisbeth Osterkryger, Højbjerg

- Jeg har ikke et job, som er fysisk krævende. For så tror jeg ikke, jeg kunne være kommet så hurtigt i gang.

Men Henrik Osterkrygers sygdom og indlæggelse har også satte sine spor. For det var voldsomt for familien at være vidne til den dengang ukendte sygdom, som gjorde en ellers rask og sund mand sengeliggende koblet til en respirator i fire dage.

- Det var en forfærdelig tid. Tankerne begyndte at gå på, står jeg lige pludselig alene med det hele herhjemme og børn, og hvad der ellers er, fortæller Henrik Osterkrygers hustru, Lisbeth Osterkryger.

Da sygdommen var værst, frygtede Lisbeth Osterkryger for sin mands liv - en oplevelse der har krævet psykologsamtaler at lægge bag sig.
Da sygdommen var værst, frygtede Lisbeth Osterkryger for sin mands liv - en oplevelse der har krævet psykologsamtaler at lægge bag sig. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Både hun og et par af de nærmeste familiemedlemmer har efterfølgende måttet opsøge psykologhjælp for at komme igennem forløbet:

- Man gik og tænkte, hvad er det for noget det her? Nu er det ikke bare en almindelig kraftig influenza, når først man kommer på sygehus og sådan noget – men det gik heldigvis godt, siger Lisbeth Osterkryger.

Også en af parrets døtre blev smittet med covid-19. Hun blev dog ikke nært så hårdt ramt som sin far.´

Hvorfor spøger senfølgerne stadig?

Siden sin indlæggelse har Henrik Osterkryger gået til genoptræning i Næstved og siden et forløb på lungeambulatorisk klinik på sygehuset i Roskilde. Her håber han, at de finder et svar på, hvorfor senfølgerne stadig spøger:

- De undrer sig lidt over, hvorfor jeg stadig får de her korte perioder eller enkelte dage, hvor jeg bliver stakåndet. Det håber jeg også, vi kan arbejde lidt mere med.

Foruden genoptræningen har Henrik Osterkryger også taget sagen i egen hånd, og tilbagelagt mange gåture ud i naturen omkring Højbjerg ved Fuglebjerg, hvor familien bor.

- Udover at det giver en god energi, er det også dejligt at komme ud at få rørt sig lidt på den måde, fortæller han.

Siden 27. februar 2020, hvor det første tilfælde af covid-19 blev konstateret i Danmark, har 12.740 borgere været indlagt ud af 217.798 konstaterede smittetilfælde.