Haveaffald lugter fælt – AffaldPlus har fået påbud

Beboere klager over fæld lugt fra bunker af haveaffald. Nu har AffaldPlus fået et påbud af Miljøstyrelsen om, at det skal fjernes inden for syv dage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stanken fra haveaffald, der hober sig op på Ydernæs, breder sig helt ind i til Næstved by.

Lugten har været så slem, at Miljøstyrelsen har givet AffaldPlus et påbud.

Det skriver sn.dk.

- Vi har modtaget et påbud, der handler om at haveaffaldet skal behandles inden for syv dage, forklarer Niels Damgaard, kommunikationschef hos AffaldPlus, til TV2 ØST.

quote Affaldet måtte ligge i nogle uger, fordi de havde svært ved at køre det ud på markerne på grund af meget regn

Niels Damgaard, kommunikationschef hos AffaldPlus

Flere beboere har klaget over den fæle stank, der generer beboerne i Åderup-kvarteret.

Miljøstyrelsen har på baggrund af klagerne været på tilsynsbesøg. De konstaterer, at det er haveafaldet, der er kilde til luftforeningen.

Råkompost har hobet sig op på grund af regn

Bunkerne af hækafklip og grene må højest ligge på haveaffaldspladsen i syv dage, før det køres væk. Men bunkerne ligger der stadig, og lugten er ikke til at tage fejl af.

Ifølge Niels Damgaard, kommunikationschef hos AffaldPlus, er den egentlige årsag til lugtgenerne store mængder regn.

- Affaldet måtte ligge i nogle uger, fordi de havde svært ved at køre det ud på markerne på grund af meget regn, fordi der har været for vådt og smattet. Derfor har råkomposten hobet sig lidt op hos os, siger kommunikationschef Niels Damgaard til TV2 ØST.

- Det, vi har gjort her i anden omgang, er, at vi har tegnet en vindcirkel, så når vinden blæser inden for en bestemt vinkel, så læsser vi ikke, for så blæser vinden ind over byen. Så vidt vi kan se, så er det galt, når råkomposset bliver læsset.

Undlader at læsse, når det blæser ind over byen

Ifølge kommunikationschefen vil AffaldPlus fremover følge Miljøstyrelsens påbud. Og når bunkerne skal læsses på lastbiler, vil det kun ske, når vinden blæser den sure lugt ud over Karrebæk Fjord.

- De må lade være med at arbejde med det og læsse, når vinden blæser ind over byen, siger kommunikationschef Niels Damgaard.

- Vi skal behandle haveaffaldet, og vi vil gerne gøre det uden at genere folk. Det bestræber vi os på, og vi gør, hvad vi kan for at forhindre det.

Han understreger dog, at AffaldPlus er en affaldsvirksomhed, og derfor vil det indimellem være uundgåeligt, at der ikke er lugtgener forbundet med affaldshåndtering.

- Vi skal behandle affald, og vi har meget affald, der lugter. Vi er en virksomhed, der behandler alt det affald, andre gerne vil af med. Men vi skal selvfølgelig gøre det uden at genere nogen.