¨

Har fundet fælles fodslag om naturen: - Det har vi set frem til i mange år

Jord som denne kan landmanden ikke bruge som afgrøde. Den kan i stedet blive naturområde. Foto: Jacob Bagge - TV ØST

Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer er gået sammen om et nyt klima- og miljøudspil.

Oftest er de rygende uenige, men alligevel er det lykkedes Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer at finde en fælles vej. Naturens vej.

I fællesskab vil de sikre, at dårlig, lavtliggende landbrugsjord bliver taget ud af produktion, så der opstår 100.000 hektar ny natur – et område på to gange Falsters størrelse. Det skal gavne både miljø, klima og drikkevand.

Og det gavner også landmand Cathrine Riegels Gudbergsen ved Herlufmagle. Hun har blandt andet noget jord, der lige nu er helt vådt, og som ikke er så godt til for eksempel vinterafgrøder. Det er måske bedre egnet til at være naturområde, hvilket det kan blive, hvis det nye udspil bliver en realitet.

- Det er utrolig dejligt, at Danmarks Naturfredningsforening og landbruget har formået at gå sammen. Endelig. At vi ikke bliver skældt ud, men ønsker at finde en fælles løsning. Det har vi set frem til i mange år, siger hun.

Det er utrolig dejligt, at Danmarks Naturfredningsforening og landbruget har formået at gå sammen. Endelig

Cathrine Riegels Gudbergsen, landmand, Herlufmagle

Vil gerne gavne naturen

Udspillet lægger blandt andet op til, at Statens Jordfordelingsfond skal have tilført et milliardbeløb. Fonden skal så opkøbe god og sund landbrugsjord - eksempelvis fra landmænd, der er på vej på pension. Og denne jord skal fonden så bytte væk med de landmænd, der i dag har landbrugsområder, der egner sig bedre til naturbrug.

- Vi lever af naturen, i og med naturen, så vi vil gerne være med til at gavne den. Men samtidig har vi brug for vores produktionsapparat, så kan vi få noget andet at dyrke, så vil vi rigtig gerne det, siger Cathrine Riegels Gudbergsen.

Lokalt har samarbejdet mellem naturforeninger og landbruget ifølge landmanden fungeret godt. Men sådan har det ikke altid været på landsplan.

- Det er nærmest ligegyldigt hvad, så er det er landbrugets skyld. Det har været sådan et mantra, siger hun.

Artiklen fortsætter under billederne.

  Foto: Jacob Bagge - TV ØST

Det er områder som dette, som måske kan blive omfordelt som naturområde i fremtiden. Foto: Jacob Bagge - TV ØST

Nu har parterne altså fundet sammen i et fælles fodslag – til gavn for både natur og landbrug.

- Det er ikke nemt, men vi kan da få noget rigtig godt ud af det, hvis vi arbejder sammen om det, siger Rolf Lehrmann, der er næstformand i Danmarks Naturfredningsforening i Sorø.

- Og det er godt timet, at vi, lige før vi går rigtig i gang med valgkampen, kommer med et godt tilbud om, at vi godt kan samarbejde. Tænk hvis det er det, vi kan få valgkampen til at handle om.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rolf Lehrmann: - Vi kan da få noget rigtig godt ud af det, hvis vi arbejder sammen om det. Foto: Jacob Bagge - TV ØST

Politikere støtter forslag

Og på Christiansborg har det nye samarbejde også vakt opsigt.

- Her er der umiddelbart modstridende interesser, men alligevel gør man sig den umage at sætte sig ned og finde fælles løsninger på fælles udfordringer. Så synes jeg, vi som politikere skylder at lytte til det, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Artiklen fortsætter under billedet.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er positivt stemt over for idéen. Foto: Jacob Bagge - TV ØST

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er også positivt stemt over for forslaget.

- Det, der er godt ved jordfordeling er, at vi kan få nogle sammenhængende områder, hvor landbruget kan producere. Det vil være en gevinst for dem. Men det betyder også, at vi kan tage nogle af de produktionsområder ud, som har den største klimabelastning og skabe sammenhængende naturområder samtidig, siger hun.

Må se på finansieringen

Danmarks Naturfredningsforening og landbruget lægger op til, at politikerne skal spæde til projektet med et milliardbeløb. Så meget vil ministeren dog ikke love.

Her er der umiddelbart modstridende interesser, men alligevel gør man sig den umage at sætte sig ned og finde fælles løsninger på fælles udfordringer

Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister

- Det er klogt og gennemarbejdet. Selvfølgelig er det ikke billigt. Den del af det må vi se på, siger han.

Det havde Rolf Lehrmann nu heller ikke forventet.

- Nej, vi er midt i en valgkamp. Så lad os få diskuteret os frem til noget. Men det er et godt udgangspunkt, at vi kan tale om det, siger han.

Men han og Cathrine Riegels Gudbergsen er enige om, at det fælles fodslag er et skridt i den rigtige retning.

- Jeg tror, der er rigtig meget arbejde, men jeg tror, der er rigtig meget fremtid i det også. Jeg tror, det kan lade sig gøre, hvis man virkelig vil. Og nu er vi nået langt ved at gå sammen i landbruget og Danmarks Naturfredningsforening, siger landmanden.

Ifølge planerne kan omlægningen af de 100.000 hektar landbrugsjord reducere landbrugets udledning af klimagasser med omkring 10 procent.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App