Handicappede betaler dyrt for mad

Dyre portioner mad, der er så små, at en voksen mand umuligt kan blive mæt. Det er hverdagen for flere handicappede i Næstved Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

80 gram kød og intet grønt. Det er hvad Michael Stærke og hans naboer må kalde et aftensmåltid i Næstved.

I bofællesskabet må personalet nemlig ikke længere bruge tid på at lave aftensmad sammen med beboerne. Den bliver nu leveret udefra. Prisen er tæt på fordoblet, aftensmåltiderne koster 60 kroner stykket og kvaliteten er ifølge Michael Stærke helt i bund.

- Jeg er begyndt at spise mindre, efter vi er begyndt med det der. Og det er derfor, jeg er røget længere ned i vægt. Jeg prøver at tage på og alt muligt, men det kan jeg ikke på grund af maden, siger Michael Stærke, som bor i Bo- og Naboskab, Ågården i Næstved.

- Det ender helt galt jo. For går han hen og bliver syg, som han har let ved, når han ikke vejer mere, så ender det med, at han dør – længere er den ikke. Eller også skal han indlægges og have sonde-mad for at komme op i vægt. Man bliver nødt til at gøre noget fra kommunen, så de får noget ordentlig mad at spise, mener Susanne Stærke – Michael Stærkes mor.

Michael Stærke har tabt sig to kilo siden den nye madordning trådte i kraft og vejer nu kun 48 kilo. Og hans mor er ikke den eneste, der er bekymret over kommunens prioritering af maden.

- Jeg synes, det er ualmindeligt uværdigt, at man prioriterer på den måde. At man prioriterer en hverdagsnødvendighed ned og siger, at det er ligegyldigt, siger Marie Sonne, som er næstformand i Socialpædagogernes Landsforening.

Næstved Kommune forklarer, at det er en sparerunde, der har sat stopper for madlavningen i bofællesskabet. Og de indrømmer, at det ser ud til, de leverede måltider ikke lever op til standarden.

- Jeg kan se på måltidet her, at medmindre det er kamufleret i sovsen, så er det ikke så meget grønt. Og det vil vi prøve at følge op på, forklarer John Lauritzen, som er formand for omsorgsudvalget i Næstved Kommune.

Mens kommunen taler med sin madleverandør, så har Susanne Stærke fået nok. Fra mandag får sønnen Michael mad fra et privat køkken.


Nyhedsoverblik