Halvering i antallet af tyverier fra biler på Sydsjælland og øerne

2019 bød på markant færre indbrud i biler og varebiler end i de seneste år i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politikreds.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tyverier fra varebiler og lastbiler har i de seneste år talt højt i statistikkerne hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

quote Håndværkerne er blevet bedre til at beskytte deres værktøj

Peter Compen, fungerende politiinspektør ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi

Efter et svagt dyk i 2016 løb antallet af anmeldelser i 2017 op på 634 og i 2018 helt op på 651.

Men nu ser det ud til, at kurven er knækket. Tallet for 2019 er 319 tilfælde, oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

 - Det er erfaringsmæssigt store værdier, der bliver stålet for fra last- og varebiler. Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at kun halvdelen er blevet udsat for et indbrud i deres bil sidste år, siger Peter Compen, fungerende politiinspektør ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi til TV2 ØST.

- Vi tror, det skyldes mange faktorer. Håndværkerne er blevet bedre til at beskytte deres værktøj, og de har taget nogle af de gode råd til sig. Det første gode råd, som er meget elementært - husk at låse bilen - og så skal man parkere et sted, som er oplyst og parkere sådan, at man ikke let kan komme til bagklappen.

Endvidere er en del håndværkere begyndt at DNA-mærke deres værktøj, og skilte med dette på køretøjerne.

- Det afholder tyvene fra at stjæle det værktøj, siger Peter Compen.

Flere anholdte for indbrud i biler

Også antallet af indbrud i personbiler er faldende. Hvor der i 2017 var 818 tilfælde og 669 tilfælde i 2018, er tallet for 2019 nede på 578.

I efteråret lykkedes det Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi at pågribe flere tyveknægte, der stod bag et stort antal tyverier fra biler. Dette skete blandt andet på baggrund af henvendelser fra borgere.

Gode råd - undgå indbrud i bilen

I Guldborgsund Kommune blev to mænd sigtet for 32 tyverier, i Næstved Kommune blev en mand sigtet for 23 tyverier og i Faxe Kommune blev to drenge sigtet for cirka 10 tyverier fra biler.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi håber, den gode udvikling med færre indbrud fra biler fortsætter, omend Peter Compen kalder det optimistisk at tro på yderligere en halvering.

- Vi håber det lange seje træk, som man gør nu hjælper, så det ikke er attraktivt at stjæle værktøj fra køretøjer længere.