På Kragerup Gods ved Ruds Vedby plejer der at summe af liv.
Kalenderen har været booket op med bryllupper, konferencer og hotelgæster, men nu er de fleste arrangementer blevet aflyst som følge af corona-virussen.
Det har været en rigtigt trist dag, for alle de ansatte er ligesom en del af en familie
- Der er stille og roligt, efter de forhold vi plejer at have på nuværende tidspunkt, siger hotelchef Dennis Dahl.
- Vi mister en halv milion om ugen, så det er mange penge, tilføjer godsejer Birgitte Dinesen.
De mange aflysninger har allerede fået store konsekvenser for godset, der har været nødt til at sende 20 medarbejdere hjem - nogle på tvungen ferie, og andre er sendt hjem uden løn.
- Det har været en rigtigt trist dag, for alle de ansatte er ligesom en del af en familie, og dem vil man meget nødigt af med, men det har vi været nødt til, siger godsejeren.
Ifølge Dansk Erhverv er det indtil videre hoteller, restauranter, transportvirksomheder og oplevelsesvirksomheder, der er hårdest ramt af krisen, netop fordi folk aflyser arrangementer eller ophold og bliver hjemme istedet for at tage på restaurant.
Cateringfirma hårdt ramt
Hos cateringsfirmaet Hr. og Fru Kok i Næstved har krisen også ramt hårdt.
- Det er en alvorlig situation, alle vores ordre bliver aflyst på stribe, det er både aflysninger til større arrangementer og firmafrokostordninger, siger Kim Dreibøl, der har cateringfirmaet sammen med sin kone Louise Dreibøl.
Indtil videre er 10-12 arrangementer blevet aflyst alene i denne uge og kombineret med de aflyste frokostordninger, regner de med at have mistet en omsætning på omkring en kvart million kroner.
Artiklen fortsætter under billedet.
Nu forsøger de at gå nye veje for at få firmaet gennem krisen:
- Vi tænker ud ad boksen og vil lave nogle tiltag med noget mad ud af huset til mad til de enkelte familier rundt omkring, siger Louise Dreibøl og fortsætter:
- Så selvfølgelig løser vi det, og selvfølgelig er vi her også om tre måneder, det er vores lille hjertebarn det her, og vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at fortsætte.
Sendt hjem uden løn
For at hjælpe hotel- og restaurantbranchen har brancheforeningen Horesta og fagforeningen 3F fredag indgået en aftale om, at medarbejdere kan blive sendt hjem uden løn. Det sker for at undgå massefyringer i branchen.
- Vi står i en ekstrem situation uden sidestykke. En afskedigelse har helt naturligt en indgribende betydning for den enkelte, men masseafskedigelser vil også få en enorm betydning for det danske arbejdsmarked. Derfor er det altafgørende, at 3F har vist vilje til at finde en løsning, udtaler administrerende direktør i Horesta Katja K. Østergaard i en pressemeddelelse.
Ifølge regionsformanden for Horesta i Region Sjælland Allan Hansen, har han aldrig oplevet noget lignende i de 40 år, han har været i branchen.
- Vi var også hårdt ramt under finanskrisen, men der var der tale om et langstrakt forløb, hvor man kunne nå at vende sig til det, her er det jo fra den ene dag til den anden, siger han.
Han driver cateringvirksomheden Folkets Hus Catering i Maribo og er også selv hårdt ramt af krisen.
- Alt hvad der er i min egen forrretning resten af måneden, det er aflyst, og det er klart, det giver nogle konsekvenser, for så er der ikke penge til at betale de omkostninger, der er, det er ret trist, siger Allan Hansen.
Er der blevet gjort nok for at hjælpe jer?
- Det er ikke nok, men det er det, der kan opnås lige nu, i den situation vi er i. Jeg synes, Horesta og regeringen har gjort alt, hvad der var muligt i skrivende stund. Om det er nok - nej det er det nok ikke, men det er det bedste, der kan komme ud af det lige nu.
Hvad kunne du så tænke dig, der mere skulle gøres?
- Alle de statsansatte bliver jo sendt hjem med fuld løn, den mulighed har det private arbejdsmarked ikke, så et forslag kunne være, at vi fik dækket vores lønomkostninger på lige fod med offentligt ansatte, det ville da være et godt forslag, fastslår han.