Gigtsyge Marie kan ende bagerst i vaccinekøen: - Det er helt sindssygt urimeligt

Flere patientforeninger kritiserer planer om at gøre vaccineplan mere simpel og vaccinere efter alder - og ikke i de 12 målgrupper, som ellers først planlagt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hun havde egentlig set frem til snart at kunne få sin vaccine - og dermed sit liv tilbage. Men meget tyder på, at den 20-årige gigtpatient Marie Nielsen kommer til alligevel at vente meget længe på vaccinen.

- Det synes jeg er helt sindssygt urimeligt. Jeg synes, det er rigtig unfair. Man føler sig lidt til grin, siger Marie Nielsen.

Hendes frustration skyldes, at Sundhedsstyrelsen og regionerne nu anbefaler, at man dropper den nuværende plan om at vaccine ud fra de 12 definerede målgrupper.

quote Det er virkelig frustrerende at se sin ungdom gå væk

Marie Nielsen, gigtpatient

Sundhedsstyrelsen vil i stedet have slået de sidste tre grupper sammen – gruppe 10 , 11 og 12. Det gælder altså blandt andet gruppe 10, der tæller borgere under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som gør dem særlig sårbare overfor coronavirus. Det skal gøre udrulningen af vacciner mere effektiv.

På grund af sin gigtsygdom får Marie Nielsen medicin, der dæmper hendes immunforsvar. Hvis hun bliver smittet med coronavirus, vil hendes krop derfor have svære ved at bekæmpe infektionen, og dermed er hun særligt udsat for at få et alvorligt forløb.

- Så betyder det, at en som mig, som egentlig er syg nok til at kunne blive alvorligt syg og er ekstra sårbar, kommer til at få vaccinen efter nogle, som overhovedet ikke har kroniske sygdomme eller problemer med deres sundhed, siger hun.

Sådan er vaccinations-grupperne

Sundhedsstyrelsen har inddelt befolkningen i 12 målgrupper, men foreslår nu at slå grupper 10, 11 og 12 sammen og i stedet vaccinere de pågældende borgere efter alder:

  1. Personer som bor i plejebolig mv.
  2. Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.
  3. Personer med alder ≥ 85 år.
  4. Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
  5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.
  6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb ved COVID-19 eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
  7. Personer på 80-84 år.
  8. Personer på 75-79 år.
  9. Personer på 65-74 år.
  10. Personer på under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.
  11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
  12. Øvrige befolkning, fx segmenteret efter alder.

Marie Nielsen vil med den nye vaccineplan formentlig først være færdigvaccineret til august. Og tålmodigheden er ved at være opbrugt efter mange måneders isolation. Hun er i gang med sit sabbatår, men ser ikke mange venner og kun den familie, hun bor sammen med.

- Det er ikke særlig dejligt. Det er virkelig frustrerende at se sin ungdom gå væk, siger hun.

Patientforeninger i åbent brev til minister

Flere patientforeninger kritiserer nu Sundhedsstyrelsens anbefalinger og frygter, at det vil gå ud over mange unge, som risikerer alvorlige forløb på grund af andre sygdomme.

- Det betyder, at yngre, kroniske gigtpatienter, som får biologisk medicin, vil blive slået sammen med raske danskere og det vil sige, man sætter raske danskere foran kronisk syge i køen. Det synes vi er helt uhørt, siger direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.

20210216-083501-L-1920x1079we
Læs også
Coronarisiko sænkes i hele landet undtaget hovedstaden
20210216-083501-L-1920x1079we
Læs også
Coronarisiko sænkes i hele landet undtaget hovedstaden

Gigtforeningen har derfor sendt et åbent brev til sundhedsminister Magnus Heunicke, hvor de opfordrer til at droppe omstruktureringen af vaccinekøen.

Marie Nielsen har måtte begrænse sit sociale liv endnu mere end andre unge. Nu frygter hun, at hun skal vente meget længere, end hun først troede.
Marie Nielsen har måtte begrænse sit sociale liv endnu mere end andre unge. Nu frygter hun, at hun skal vente meget længere, end hun først troede. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

S bakker op om effektiv vaccineudrulning

Indtil nu har der været 12 forskellige målgrupper, som efter rækkefølge skulle vaccineres. Planen om, at vaccinere de sårbare under 65, vil Sundhedsstyrelsen lave om til et spørgsmål om alder og på den måde sikre en mere effektiv vaccineudrulning.

Hos Socialdemokratiet bakker de op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Jeg stoler på Sundhedsstyrelsen og jeg synes, de hele vejen igennem har vist, at de er fantastisk dygtige, men også parate til, hvis noget skal rettes ind, eller fejl er begået, at rette ind, siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Læs også
Hans Rasmussen døde af corona: - Det værste var, da de slukkede for respiratoren
Læs også
Hans Rasmussen døde af corona: - Det værste var, da de slukkede for respiratoren

Håber på vaccine og studiestart 

Marie Nielsen er lige nu i gang med sit sabbatår, hvor hun arbejder som vikar hos en lokal dagplejer. Men ellers har hun i vid udstrækning isoleret selv.

Hun drømmer om studiestart til sommer og om at se vennerne igen - når hun altså er blevet vaccineret.

- Det vil betyde at jeg for det første ikke skal gå og være nervøs og angst for at få corona og når samfundet åbner op, kan jeg sige ja til mange flere ting.

Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeren har ikke ønsket at kommentere de nye anbefalinger til vaccinekøen. 


Nyhedsoverblik