Genopbygning af gods kører på ottende år: - Det trækker bare tænder ud og medfører stress og søvnløse nætter

I 2013 slog lynet ned i Sparresholm Gods ved Næstved. Otte år senere er renoveringen langt fra færdig. Midt i det står en frustreret godsejer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sparresholm Gods er Thomas Garth Grüners barndomshjem, og som familiens førstfødte søn er det ham, der skal føre det sydsjællandske gods videre.

Men godsejeren er frustreret, for han forsøger på ottende år at få sit barndomshjem genopbygget, efter et lyn slog ned i godset tilbage i 2013, så det brændte.

Det var en omfattende brand i hovedbygningen på Sparresholm Gods i 2013, hvor et lyn slog ned.
Det var en omfattende brand i hovedbygningen på Sparresholm Gods i 2013, hvor et lyn slog ned. Foto: TV2 ØST

Godt nok blev hovedbygningen sidste forår gjort fri af et enormt stilladskonstruktion, og med nye vinduer fremstår den egentlig ny. Men når man går indenfor, mødes man med det samme af synet af noget komplet ufærdigt.

Eksempelvis mangler der at blive lagt gulv, el og rørføring i kælderen, og på de andre etager mangler nærmest alt. For arbejdet er igen gået i stå, der er ingen håndværkere.

- Der sker ingenting, overhovedet, siger Thomas Garth Grüner, da han viser TV2 ØST rundt på godset, der stammer tilbage fra 1600-tallet. 

Utæt på loftet

Det er ikke første gang, renoveringen af det fredede gods står stille, og grunden skal findes i uenigheder mellem arkitekten, forsikringsselskabet og Thomas Garth Grüner selv og hans rådgiver.

Det var derfor en form for milepæl, da stilladset forsvandt. 

Set udefra ligner det, at genopbygningen af Sparresholm Gods er færdig. Indvendig i hovedbygningen er der dog stadig omfattende arbejde.
Set udefra ligner det, at genopbygningen af Sparresholm Gods er færdig. Indvendig i hovedbygningen er der dog stadig omfattende arbejde. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Men på den første regnvejrsdag derefter trængte vandet igennem oppe på loftet, og Thomas Garth Grüner opdagede, at alle otte kviste var utætte.

- Enten er der tegnet forkert og bygget efter det, eller også er der tegnet rigtigt og bygget noget forkert, og de kan ikke blive enige om, hvis fejl det er, siger han.

Processen med at finde ud af det er fortsat i gang, og ingen ved, hvornår byggeriet kommer i gang igen. Tegningerne er endnu ikke færdig. Håbet er, at de snart bliver det, og når det sker, skal de på grund af godsets fredede status først godkendes af Kulturstyrelsen og så af Thomas Garth Grüner selv. Dernæst skal byggeriet sendes i udbud.

- Der kommer ikke til at ske noget før om et halvt års tid. Det tror jeg ikke, siger Thomas Garth Grüner.

- Tåbeligt at bruge snart 10 år

Ved branden i 2013 håbede Thomas Garth Grüner, at han kunne fejre sin 50 års fødselsdag i sit barndomshjem.

Læs også
Fra enestående håndværk til ulmende konflikt: Sparresholm blev ramt af lynet for fem år siden
Læs også
Fra enestående håndværk til ulmende konflikt: Sparresholm blev ramt af lynet for fem år siden

Folk grinede godmodigt af ham, for selvfølgelig kunne han da det, lød det. I dag griner ingen, for den runde dag sker til efteråret.

- Det trækker bare tænder ud og medfører stress, søvnløse nætter. Det er helt tåbeligt at bruge snart 10 år på det her, siger Thomas Garth Grüner. 


Nyhedsoverblik