Forsvarer efter narkodom: Min klient er sindssyg og bør ikke komme i fængsel

Forsvarer og anklager er uenige om, hvorvidt en 31-årig narkodømt mand er sindssyg og kan idømmes fængsel. Retten gav anklageren ret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I seks måneder har 31-årige Mikhail Mihailovic ventet på at få sin dom, efter han 3. januar sammen med syv andre blev dømt skyldig i at indsmugle, fremstille og sælge 120 kilo amfetamin.

Retten har nemlig ventet på en mentalundersøgelse og en udtalelse fra Retslægerådet om, hvorvidt den dømte er sindssyg. Rådet vurderer ikke, at Mikhail Mihailovic er sindssyg, men at han derimod har nogle personlighedsforstyrrelser.

quote Det er vores synspunkt, at min klient lider af skizofreni, og når man har en diagnose og er sindssyg, så er man ikke egnet til at sidde i et dansk fængsel

Jesper Storm Thygesen, forsvarer

Derfor nåede retten frem til, at han skal afsone en dom på 15 års fængsel i Herstedvester Fængsel og ikke have en behandlingsdom, som forsvareren ellers gik efter.

- Min klient lider af skizofreni

Men forsvareren mener, at det er en forkert beslutning og henviser til en anden mentalundersøgelse, som viste, at Mikhail Mihailovic er sindssyg. Det er ikke den undersøgelse, som Retslægerådet har taget udgangspunkt i.

- Det er vores synspunkt, at min klient lider af skizofreni, og når man har en diagnose og er sindssyg, så er man ikke egnet til at sidde i et dansk fængsel. Så bør man sidde på et psykiatrisk hospital, hvor man kan få den hjælp, man skal have, siger forsvarer Jesper Storm Thygesen til TV ØST.

- Men det var retten ikke enig i, blandt andet fordi Retslægerådet har anbefalet, at han skulle have en almindelig straf. Det må vi så tage op i landsretten.

Meget høje straffe

Anklagemyndigheden og politiet mener, at Mikhail Mihailovic har været en af flere bagmænd i narkosagen, og derfor er anklager Mariam Khalil godt tilfreds med den hårde dom i dag. De tre andre formodede bagmænd fik nemlig også 15 års fængsel, da de blev kendt skyldige i januar.

quote Normalt vil du sige, at et kilo amfetamin alene vil koste tre års fængsel, så selvfølgelig skal det koste noget, når man har med 120 kilo at gøre

Mariam Khalil, anklager

- Jeg havde helst set, at han havde fået noget mere, men 15 år er helt tilfredsstillende. Det er helt okay for mig, siger anklageren.

Hvorfor er straffene i den her sag så høje?

- Vi snakker 120 kilo amfetamin. Det er meget store mængder, som har en høj værdi på gadeplan. Normalt vil du sige, at et kilo amfetamin alene vil koste tre års fængsel, så selvfølgelig skal det koste noget, når man har med 120 kilo at gøre, siger Mariam Khalil. 

Anklager Mariam Khalil var godt tilfreds med dagens dom.
Anklager Mariam Khalil var godt tilfreds med dagens dom.
Foto: Lars Andersen - TV ØST

Anker dommen til frifindelse

De dømte i den store narkosag har anket dommen til landsretten, og det var også tilfældet, da Mikhail Mihailovic i dag fik sin straf. Ankesagen begynder til august ved Østre Landsret, og dommen falder i december.

- Vi har forskellige, taktiske overvejelser frem mod sagen i landsretten. Vi har ikke meget tid, fordi den starter om to måneder, men det skal vi nok nå.

quote Min klient nægter sig skyldig. Han har ikke noget med det her at gøre, og derfor vil han frifindes i landsretten

Jesper Storm Thygesen, forsvarer

Hvorfor har I anket i dag?

- Det har vi, fordi min klient nægter sig skyldig. Han har ikke noget med det her at gøre, og derfor vil han frifindes i landsretten.

Sagen begyndte i oktober 2016, hvor to mænd blev anholdt på Bilkas parkeringsplads i Slagelse med to store sportstasker fyldt med i alt 50 kilo amfetamin. En tredje mand løb fra stedet, men blev anholdt tre en halv uge senere. 

Samme dag som aktionen i Slagelse blev tre mænd anholdt på en rasteplads i Sorø med 650.000 kroner i kontanter, og politiet fandt et amfetaminlaboratorium i Videbæk nær Herning. I laboratoriet var der ingredienser til fremstilling af mindst 55 kilo amfetamin. I juni 2017 blev sagens eneste kvinde anholdt og sigtet for at være pengekurér.