Forskere redder data fra ødelagt rumteleskop - se vild video fra kanten af rummet

Det er lykkedes at redde indholdet af et SD-kort fra det forsvundne rumteleskop, der for nylig blev genfundet i en skov ved Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Himlen over Sjælland var sort, og atmosfæren tynd som skallen på en appelsin, da et rumteleskop bygget af studerende på DTU Space i januar måned fløj hen over vores region.

Det kan man tydeligt se på en 360-graderes video fra ekspeditionen, som DTU Space netop har offentliggjort.

- Det er enormt fedt, at det endelig er lykkedes at lave filmen. Det havde jeg altså ikke troet på, siger René Fléron fra DTU Space, der er leder af projektet, og også var ham, der fik liv i det gamle SD-kort.

En 360-graders video betyder, at kameraet filmer hele vejen rundt, så man både fra sin computerskærm, men også fra sit Virtual Reality-sæt, kan følge turen rundt. Du kan se videoen længere nede i artiklen.

360-graders kameraet blev anset for et af de vigtigste eksperimenter ombord på det rum-teleskop, der i januar forsvandt over Sjælland for først at blive genfundet på en skoleudflugt i en øde skov ved Næstved i slutningen af november.

Artiklen fortsætter under billedet.

Billede fra rumteleskop
Billede fra rumteleskop Foto: DTU Space - VRDK
Læs også
Skoleudflugt gav uventet bonus - fandt længe savnet rumteleskop i skov 
Læs også
Skoleudflugt gav uventet bonus - fandt længe savnet rumteleskop i skov 

Forinden havde der været fire andre forsøg på at få eksperimentet til at lykkes – og derfor var frustrationen stor, da SD-kortet i 360-graderskameraet tilsyneladende var dødt efter opholdet i skovbunden.

Nu er det imidlertid alligevel lykkedes DTU at få liv i kortet og dermed følge teleskopets storslåede flyvetur til kanten af rummet.

Artiklen fortsætter under kortet.

Kortet viser rumteleskopets start og slutpunkt.
Kortet viser rumteleskopets start og slutpunkt. Foto: Jakob Olling - TV2 ØST

Ny viden

Filmen i denne artikel er et lille uddrag fra den timelange flyvning. I den korte bid i denne artikel flyves der over Midtsjælland og den nordlige del af Sydsjælland. 

Ud over at vise særdeles flotte billeder fra den øvre atmosfære, så viser den fulde version af filmen også selve teleskopets undergang.

- Filmen understreger den teori, som vi allerede havde – nemlig at det gik særdeles voldsomt for sig i toppen af atmosfæren. På et tidspunkt gik ballonen i stykker, og teleskopet faldt med meget, meget høj hastighed mod jorden, indtil der var luft nok til, at faldskærmen kunne virke. Undervejs i dette fald er dele af konstruktionen går i stykker, siger René Fléron. 

Læs også
Ti måneder gammelt mysterium løst - rumteleskop fundet i skov på Sjælland
Læs også
Ti måneder gammelt mysterium løst - rumteleskop fundet i skov på Sjælland

Selvom det knækkede af, så var alt dog sikret, så intet kunne falde ukontrolerbart mod jorden. Ingen var således i fare for at blive ramt af hverken en løbsk rumsonde eller enkeltdele fra den. 

Teorien hos DTU Space er, at sonden på et tidspunkt er faldet mod jorden med mere end 500 meter i sekundet – det svarer til en hastighed på 1800 kilometer i timen. Det er lidt over mundingshastigheden på et haglgevær og ville være over lydens hastighed, hvis luften ellers havde været tykkere.

Du kan se uddraget af den to timer lange flyvetur i denne video. Vær obs på, at du selv kan/skal flytte rundt på billedet og gå på opdagelse.

Videoen er optaget af studerende på DTU Space og er bearbejdet af af selskabet VRDK. Optagelsen bringes med tilladelse.

Krydsede Sjælland på en time

DTU Space’s rumteleskop blev sendt op med en heliumballon fra Nykøbing Sjælland den 20. januar. Trods en intensiv eftersøgning lykkedes det først i november at finde sonden. Det var underviseren Søren Egesberg fra Næstved, der under en skoleudflugt fandt det forsvundne teleskop i et træ øst for Næstved by.

Læs også
Dyrebart rumteleskop savnes fortsat efter styrt på Sydsjælland
Læs også
Dyrebart rumteleskop savnes fortsat efter styrt på Sydsjælland

Teleskopet var under sin to timer lange flyvetur oppe i mere end 20 kilometers højde, og arbejdede i temperaturer ned til minus 80 grader.

Den tekniske side bag 360-gradersfilmen er udført af selskabet VRDK, der har været i en rådgivende funktion for de studerende under byggeriet af teleskopet, og som efterfølgende har bearbejdet de meget store datamængder fra teleskopet til en samlet videooplevelse.

- Det er meget omfattende datamængder, der lå på SD-kortet. Op mod 20 gigabyte fra flyvningen. Så det har vores computere lige siden arbejdet med at tygge sig igennem og få en samlet film ud af, fortæller Joachim Werther Jensen, der er co-founder på selskabet VRDK, til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så teleskopet ud, mens det blev bygget af de studerende på DTU Space.
Sådan så teleskopet ud, mens det blev bygget af de studerende på DTU Space. Foto: Joachim Harding - DTU SPACE

Stort arbejde forud for video

Joachim Werther Jensen oplyser, at der ligger et omfattende arbejde bag videoen.

- Vi indledte arbejdet her i 2017 sammen med de studerende fra DTU Space. Dengang var det meget begrænset, hvad vi havde af 360-graders film fra stratosfæren. Vi startede med et lille test-setup - men det var faktisk først i januar-flyvningen, at det lykkedes at få data ud af opstillingen. Det var femte forsøg, siger Joachim Werther Jensen.

Han fortæller, at den store udfordring ved at sende sådan noget udstyr så langt op i stratosfæren er, at det skal kunne overleve de ekstreme temperaturer, der findes her. Derfor har kameraerne siddet indbygget i en særlig isoleret kasse, der skal klare den ekstreme kulde i rummet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Billede fra rumteleskop
Billede fra rumteleskop Foto: DTU Space - VRDK

- Det er vigtigt at slå fast, at den virkelige ros for denne film skal gives til de studerende, der byggede teleskopet og gjorde det så godt, at det overlevede hele turen - og også en hård landing. Det er utroligt, at det har holdt til den behandling, siger Joachim Werther Jensen.

Han fortæller, at det har været nødvendigt at stabilisere optagelserne fra teleskopet meget, da den lille sonde har drejet rigtig meget rundt under ballon-opsendelsen.

- En anden gang skal vi se på, om vi kan lave en form for fysisk stabilisering af udstyret. Det vil give langt bedre billeder, fastslår han. 



Nyhedsoverblik