Formand for pelsdyravlerforening er glad for aftale om lovhjemmel: - Nu skal vi videre

En ny aftale giver lovhjemmel til national minkaflivning og forhøjer tempobonus. Formand for Sjællands Pelsdyravlerforening er positivt stemt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringens udmelding den 4. november om at slå alle 17 millioner danske mink ihjel af frygt for coronamutation har i den grad været omgivet af meget postyr. Specielt da det kom frem, at regeringen slet ikke havde lovhjemmel til at give den ordre.

Men nu er den lovhjemmel – på bagkant – kommet på plads, efter regeringen og dens støttepartier samt Alternativet mandag aften indgik en aftale, der - når den er stemt igennem - lovliggør udryddelsen af den danske minkbestand.

quote Så er det flueben ved det, og nu skal vi videre

Ann-Mona Kulsø Larsen, formand for Sjællands Pelsdyravlerforening

Aftalen stadfæster også den bonusordning, som regeringen på forhånd havde lovet de minkavlere, der sørgede for at aflive sine mink inden for en kort tidsramme. Det glæder Ann-Mona Kulsø Larsen, der er formand for Sjællands Pelsdyravlerforening.

- Min umiddelbare reaktion er, at det er fint, så er det flueben ved det, og nu skal vi videre, siger hun.

Aflivede mink
Læs også
Rød aftale vil gøre det lovligt at påbyde aflivning af mink
Aflivede mink
Læs også
Rød aftale vil gøre det lovligt at påbyde aflivning af mink

Den såkaldte tempobonus udgør 30 kroner per aflivet mink - 10 kroner mere end den oprindelige udmelding fra regeringen. Minkavlere i flere nordjyske kommuner kan se frem til 40 kroner per mink.

Forlænget tidsfrist

Oprindeligt hed det, at minkavlere skulle udrydde deres minkbestand inden midnat mandag for at få tempobonussen. Sent søndag aften blev den tidsfrist dog forlænget til, at alle mink i en besætning skal være aflivet senest 19. november, hvis avlerne vil gøre sig håb om en ekstra gevinst.

- Det betyder, at vi lige kan ånde lidt op, og så afliver vi de sidste dyr i morgen, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der har været fuld gang i minkaflivningen den seneste uge.
Der har været fuld gang i minkaflivningen den seneste uge. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Hun har selv, ligesom mange andre minkavlere, haft travlt med at aflive sin besætning på cirka 16.000 mink den sidste uges tid. Faktisk har hun måttet fryse flere tusinde mink ned for at kunne følge med i pelsningen af dyrene.

Læs også
Sjællandske avlere fryser deres mink ned for at redde skindet
Læs også
Sjællandske avlere fryser deres mink ned for at redde skindet

Derfor havde minkavleren fra Brandelev da også gerne set, at den forlængede tidsfrist var blevet præsenteret lidt tidligere i forløbet.

- Kunne vi ikke have fået den for nogle dage siden? Så havde vi da ikke haft det arbejdsregime, lyder det.

- Men altså nu er den der jo, og nu har vi tirsdag i dag, og så må vi videre derfra. Vi kan jo ikke blive ved med at vente, og mange af mine kollegaer har jo allerede meldt færdig, fortsætter formanden for Sjællands Pelsdyravlerforening.

I TV2 ØST’s sendeområde er der 44 minkfarme. Ifølge Ann-Mona Kulsø Larsen er langt de fleste af avlerne på de minkfarme gået efter at aflive minkene hurtigt for at opnå tempobonussen.

Håber på mere ro

Mens aftalen indeholder lovhjemmel til at aflive mink, tempobonus for at aflive mink og en tidsforlængelse, så er det endnu uklart, hvordan de danske minkavlere skal kompenseres for mere eller mindre at have lagt deres branche i graven.

quote De skal sørge for at lave det så bredt som muligt, og de skal sørge for at inddrage branchen

Ann-Mona Kulsø Larsen, formand for Sjællands Pelsdyravlerforening

Forhandlingerne om den aftale fortsætter på politisk plan, og Ann-Mona Kulsø Larsen har en enkelt bøn her:

- At arbejdet skal gøres ordenligt. De skal sørge for at lave det så bredt som muligt, og de skal sørge for at inddrage branchen og alle dem, der kan regne på, hvordan den her branche ser ud, konstaterer hun.

Ann-Mona Kulsø Larsen har sammen med landets øvrige minkavlere befundet sig midt i orkanens øje de seneste par uger i en sag, der har udviklet sig nærmest dag for dag, og som stadig er et sprængfarligt emne.

Mink
Læs også
Sjællandske minkavlere havde i forvejen planer om at halvere produktionen
Mink
Læs også
Sjællandske minkavlere havde i forvejen planer om at halvere produktionen

Formanden for Sjællands Pelsdyravlerforening har ikke ligefrem været imponeret over myndighedernes håndtering af sagen.

quote Statsministeren har jo sagt flere gange, at vi skal lære af det her, og der er en rigtig god sag at lære af her

Ann-Mona Kulsø Larsen, formand for Sjællands Pelsdyravlerforening

- Som samfundsborger synes jeg godt nok, der er gået meget politisk fnidder i det. Jeg håber fremadrettet, at der bliver mere ro, og at det ikke er så kaotisk og panikagtigt, siger hun.

Hun håber desuden, at hele situationen med minkbranchen kan virke som rettesnor og eksempel fremadrettet, når der skal tages beslutninger i den dur.

- Statsministeren har jo sagt flere gange, at vi skal lære af det her, og der er en rigtig god sag at lære af her, så det ikke sker for andre fremadrettet, lyder det fra den sydsjællandske minkavler.

I aftalen fra mandag fremgår det også, at det bliver ulovligt at holde mink indtil 31. december 2021.


Nyhedsoverblik