Forældre i oprør over dårlige forhold på SFO - barn var væk i 20 minutter

Forældre til børn, der går i SFO på Holmegaardsskolen, afdeling Toksværd, er i oprør over forholdene i pasningsordningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En underskriftindsamling blev i søndags sendt ud til 145 forældre med børn i SFO på Holmegaardsskolen, afdeling Toksværd lidt uden for Næstved. 

På kort tid havde 100 af de forældre skrevet under på, at forholdene i SFO'en lige nu ikke er gode nok. 

- Der er ikke styr på en dyt oppe i SFO'en, siger Maria Sandel Toft, der har en datter i førskole. 

Baggrunden for indsamlingen er, at forældrene er utrygge ved at lade deres børn opholde sig i SFO'en, og flere forældre oplever, at deres børn ikke har lyst til at opholde sig i SFO'en. 

quote Vi oplever, at SFO'en lige nu er en parkeringsplads, hvor man ikke kan være sikker på, at der bliver taget vare på ens barn

Maria Sandel Toft, forælder til et barn i førskole

Forældrene stoler ikke længere på ledelsen.

- Vi oplever, at SFO'en lige nu er en parkeringsplads, hvor man ikke kan være sikker på, at der bliver taget vare på ens barn. Jeg henter min datter det sekund, hun har fri. Jeg tør ikke bruge SFO'en om eftermiddagen, siger Maria Sandel Toft.

Barn var forsvundet

Søsser Aagaard er også en af de forældre, der har skrevet under på underskriftsindsamlingen. Hun har selv en fem årig, som i foråret er begyndt i førskole. Og fredag morgen fik hun sig lidt af en forstrækkelse. 

Omkring klokken 10.15 ringede SFO'en nemlig, fordi hendes søn havde været væk om morgenen. To af de børn, der var registret som afleveret, var ingen steder at finde, da undervisningen begyndte. 

Der gik 20-25 minutter, før medarbejderne fandt Søsser Aagaards søn ude på cykelstien, da han var på vej hjem.

- Jeg blev noget overrasket over, at han bare kan gå ubemærket. Jeg kan ikke forstå, hvordan det kan lade sig gøre, at man ikke lægger mærke til det, før de alle sidder rundt om bordet, siger Søsser Aagaard.

quote Så små børn skal holdes øje med. Jeg er da bange for, at det sker igen, nu når der ikke er opsyn med børnene

Søsser Aagaard, forælder til barn i førskolen

Og det er ikke første gang, Søsser Aagaard oplever, at der ikke bliver holdt øje med hendes søn. I sidste uge da hun ankom til SFO'en for at hente sin søn, fandt hun ham længe efter ved et bustoppested ude på vejen. 

- Jeg går ud fra, at de passer på mit barn, mens jeg er på arbejde. Så små børn skal holdes øje med. Jeg er da bange for, at det sker igen, nu når der ikke er opsyn med børnene, siger Søsser Aagaard.

Selvom familien bor tæt ved skolen, er de begyndt at overveje, om de skal flytte deres søn til en anden skole. Men Søsser Aagaard håber ikke, det bliver nødvendigt.

- Jeg håber, at det bliver et bedre sted for børnene at være. Lige nu virker det kaotisk og rodet, siger hun.

Stor udskiftning

Underskriftindsamlingen blev torsdag afleveret til skolelederen, centerchefen for skoler og dagtilbud samt borgmesteren i Næstved Kommune.

Et af kritikpunkterne går på, at der har været stor udskiftning af pædagoger i SFO'en. I følge forældrene, er der lige nu kun én pædagog ansat i SFO'en, hvor der går omkring 100 børn. 

Og dertil er pædagogen udlånt fra Fensmark afdelingen.

Læs også
Skole fandt jerngenstande og en nål i karameller til sidste skoledag

- Der er ikke noget personale tilbage, fra da min datter startede i førskole tilbage i april 2021. Ingen, siger Karen Raff, der har en datter, som går i 0.T.

Det, der har fået bægret til at flyde over for forældrene til førskoleeleverne, er, at den sidste pædagog, der var tilbage, ifølge forældrene nu er blevet sendt hjem. Ifølge Maria Sandel Toft blev forældrene lovet, at vedkommende ville være der minimum til august.

- Børnenes hverdag er blevet vendt fuldstændig op og ned, siger Maria Sandel Toft.

Skoleleder ikke enig

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra skoleleder Jørgen Wilms, men i en SMS skriver han, at han ikke har andet at tilføje, end det han har udtalt til Sjællandske. 

Og her kan han ikke genkende det billede, forældrene tegner. 

- Følelser og oplevelser kan ikke tages fra børn eller forældre. Men to uvarslede tilsyn på SFO’en morgen og eftermiddag viste ikke nogen af de alarmerende ting, som forældrene beskriver, siger han til Sjællandske.

quote Vi håber, at nogle får øjnene op for, at der skal ske noget dernede. For som det foregår lige nu, fungerer det ikke

Karen Raff, forælder til barn i 0.T.

Centerchef for dagtilbud og skole i Næstved Kommune, Kathrine Ersted, ønskede heller ikke stille op til interview. 

Men i en mail til TV2 ØST anerkender hun, at der har været udskiftning i personalegruppen de seneste måneder. 

Hun forklarer, at skolen derfor har måtte hente vikarer ind, hvor det ikke har været muligt, at finde uddannede pædagoger med så kort varsel. 

Kathrine Ersted skriver derudover: 

- Vi vil fortsat lytte til forældrenes oplevelser og indgår gerne i gensidige samarbejder med dem, om de forhold der ønskes ændret. Det er min vurdering, at ledelsen har gjort det de skal og bør gøre i sådanne situationer. Ledelsen og jeg vil fortsat samarbejde om de næste skridt.

Politiker tager det alvorligt

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget i Næstved Kommune, Lars Hoppe Søe er bekendt med situationen ude på Holmegaardsskolens afdeling i Toksværd. 

- Vi tager det rigtig alvorligt, at der er så mange forældre, der har en dårlig oplevelse i SFO'en, siger han. 

På baggrund af de to tilsyn, stoler Lars Hoppe Søe på, at der ikke er noget alvorligt i vejen i SFO'en. Dog mener han stadig, forældrenes opråb skal tages alvorligt. 

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget i Næstved Kommune, Lars Hoppe Søe, tager situationen alvorligt.
Formanden for børne- og uddannelsesudvalget i Næstved Kommune, Lars Hoppe Søe, tager situationen alvorligt. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Der er brug for en dialog for at få rettet op på tingene. Og så alle parter bliver enige om, hvad der skal til for at genoprette den her tillid. For der er tydeligvis ikke tillid, og den skal genoprettes, siger han og tilføjer: 

- Jeg ser gerne, at lederen står om morgenen og aftenen, når forældrene kommer, så de kan få afklaret, hvad der måtte være af spørgsmål. 

Ikke sure på personalet

Forældrene oplever, at det er mange unge mennesker og ikke-udannede personale, der lige nu skal holde styr på deres børn. 

Karen Raff understreger dog, at det ikke er de ansatte forældrene er frustreret over. Hun mener ikke, at ledelsen hjælper de ansatte. 

- De unge gør, hvad de kan. Men de er ikke uddannet til det, og de har ikke livserfaringen til det, siger hun.

Længe har forældrene forsøgt at få en dialog med ledelsen på skolen, men de føler ikke, at det nytter noget. 

Ifølge centerchef for skoler og dagtilbud i Næstved Kommune, Kathrine Ersted, er der ansat to nye pædagoger i SFO'en fra den 1. juni. 

- Vi håber, at nogen får øjnene op for, at der skal ske noget dernede. For som det foregår lige nu, fungerer det ikke, siger Karen Raff.