Flygtningeboliger kostede 12 millioner kroner – nu bliver de fjernet

De kostede 12 millioner kroner, og nu er de solgt for 0 kroner. I dag bliver flygtningeboligerne på Skyttemarksvej i Næstved kørt væk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lige nu er flytningen af de grå flygtningebarakker på Skyttemarksvej i Næstved i fuld sving.

- Lige på nuværende tidspunkt får vi jo ikke nogen flygtninge, og derfor er vi selvfølgelig rigtig glade for, at de kommer væk, siger borgmester Carsten Rasmussen (S) til TV2 ØST.

- De måtte kun stå her i fire år, for de opfylder ikke kravet til beboelse. De er ikke isolerede eller noget - det er jo midlertidige boliger.

En hurtig løsning med midlertidige boliger

Flygtningeboligerne blev opført i 2015, da flere flygtninge krydsede Danmarks grænser, og kommunerne skulle finde på hurtige løsninger:

quote De måtte kun stå her i fire år, for de opfylder ikke kravet til beboelse

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

- Der skulle laves elvarme og kloak og rigtig mange ting, da vi fik dem. Der boede flere 100 forskellige flygtninge her. Vi fik dem, da flygtninge vandrede op ad motorvejen, og alle kommuner var udfordret. Vi fik en super løsning, for ellers ved jeg ikke hvor, vi skulle have haft alle de flygtninge, siger borgmester Carsten Rasmussen.

- Vi fik mellem 100-200, som vi skulle håndtere alene i Næstved. Hvis ikke vi havde haft de her pavilloner, så skulle vi have lejet almindelige lejligheder. Der er jo meget opdragelse i, når man kommer fra Syrien og andre lande med traumer. Når vi har haft ledige boliger, så har vi sendt dem videre.

Ifølge planloven må de kun står der i fire år, ellers skal man lave en ny lokalplan, og så skal de opfylde nogle helt andre bygningskrav.

Ville være for dyre at flytte

Kommunen regnede sig frem til, at flytning og klargøring af barakkerne ville koste fire millioner kroner. Det blev dog langt dyrere, og kritikken var stor, da prisen i stedet blev godt 12 millioner kroner.

Nu er de så blevet solgt for 0 kroner, og derfor er kommunen også blevet kritiseret for, at beslutningen er spild af skatteydernes penge.

VIDEO: Sådan her lød det, da det kom frem, at barakkerne var blevet solgt for 0 kroner.

 

Men ifølge byens borgmester prøvede de også, at afsætte boligerne, men der var bare lige ét problem:

- Der er ikke nogen, der ville købe dem. Det ville koste fem millioner at rive dem ned miljømæssigt. Det er den pris, vi har fået fra et nedrivningsfirma. Derfor er det billigere for os at forære dem væk, så nogle andre kan bruge dem. Det passer også godt ind i en miljø-tankegang i stedet for bare at rive ned og smide ud, siger Carsten Rasmussen.

quote Det ville koste fem millioner at rive dem ned miljømæssigt. Det er den pris, vi har fået fra et nedrivningsfirma

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

- Vi har jo spurgt folk, om der er nogen, der vil overtage dem, og der er rigtig mange idrætsforeninger og spejdere, der vil overtage dem. Problemet var bare, at hver pavillon koster cirka 30.000 kroner at afmontere og flytte. Så når vi sagde det til en spejderforening, synes de, der var mange penge. De troede, vi kom med dem gratis.

 Det er virksomheden Nordisk Beton fra Vipperød, der har købt barakkerne til 0 kroner, og selvom prisen må siges at være lav, mener borgmesteren, at kommunen har gjort en god handel.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Nu skal der bygges på grunden

Borgmesteren er nu lettet over, at boligerne endelig bliver fjernet på én gang.

- De er sat sammen til at virke som en by for sig selv. Så hvis du fjerner én bygning, så er der åbent og det kan regne ind. Derfor er det godt, at de nu bliver fjernet samlet, siger Carsten Rasmussen.

- Min bekymring har været, siden de sidste flygtninge flyttede derfra i maj, at vi ville risikere hærværk og i værste tilfælde, at der blev sat ild til dem.

Hvorfor bruger I ikke boligerne til byens hjemløse eller til coronasmittede borgere, der skal isoleres?

- Problemet er, at de ikke opfylder kravet til permanente boliger, fordi de ikke har isolering. Selvfølgelig kunne man godt have tilbudt dem til hjemløse, men det behov er der ikke. Vi har et Herberg i Næstved, hvor vi tilbyder hjemløse overnatninger. Jeg mener, det ville være væsentlig bedre at sætte dem ind i ordentlige boliger.

Når grunden er ryddet, fejet og ordnet, vil kommunen sætte grunden til salg.

- Der er masser af firmaer, der har kigget på, at de gerne vil bygge lejligheder, firmaer eller huse på der areal. Så det har hele tiden ligget i lokalplanen, at der skulle bygges. Så uanset hvad skulle de fjernes.