Flere kommuner risikerer at komme under økonomisk administration

Næstved Kommune er en af de kommuner, der har fået et såkaldt bekymringsbrev fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, fordi økonomien i kommunen halter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Livremmen skal spændes ind, og tallene på bundlinjen skal meget hurtigt gå den rigtige vej, ellers kan fire kommuner komme under administration. Det skriver DR P4 Sjælland.

"Vedrørende likviditeren i (kommunenavn) Kommune". Sådan lyder overskriften i et brev, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har sendt ud til fire kommuner på baggrund af likviditeten i 1. kvartal. Der er tale om Fredensborg, Frederikshavn, Guldborgsund og Næstved kommuner.

I Næstved Kommune har modtog medlemmerne af byrådet det såkaldte bekymringsbrev i går, og medlem af kommunens økonomiudvalg, Thomas Palmskov (O), offentliggjorde brevet på Facebook i aftes. Af brevet fremgår det, at den gennemsnitlige likviditet pr. indbygger er faldet med 20 % det seneste kvartal, således at den lander på ca. 950 kroner.

Mens Økonomi- og Indenrigsministeriet har modtaget redegørelser fra de nordlige kommuner, så skal Næstved og Guldborgsund først til at stå skoleret nu. I brevet beder ministeriet om en øjeblikkelig redegørelse for kommunernes finansielle situation.

Byrådsmedlem Thomas Palmskov er ikke i tvivl om, at advarslen er alvorligt ment.

- Det er en løftet pegefinger. Hvis vi ikke får styr på økonomien, så vil økonomiministeren selv gå ind og overtage styringen af økonomien i Næstved Kommune, siger han til DR P4 Sjælland.

Det bliver en fremtid med massive besparelser for kommunens 81.000 indbyggere, vurderer Thomas Palmskov.

- Der er ingen tvivl om, at der bliver store besparelser. Det er vi nødt til. Der er allerede nu lagt op til en 3 % besparelse generelt på alle områder i Næstved Kommune, og det kommer til at gå ud over stort set alle områder ældre, handikappede, skoler, generelt borgerservice osv.

Borgmester Carsten Rasmussen (S) erkender, at der er en teoretisk risiko for, at Næstved Kommune kan blive sat under administration.

- Det er klart, at når vi har en lav kassebeholdning på kun 70-80 millioner, hvis der kom noget uforudset - en stor epidemi eller arbejdsløsheden pludselig steg voldsomt eller et eller andet, så kunne vi hurtigt bruge 70 millioner, og så ville vi komme under administration, siger borgmester Carsten Rasmussen til DR P4 Sjælland og fortsætter:

- Men jeg ser det som en teoretisk mulighed, netop fordi vi har lavet en økonomisk plan, som selvfølgelig viser, at vi ikke kommer under administration. Så det er en teoretisk mulighed, som jeg ser det.

Ifølge brevet fra Økonomi- og Indenrigsministeriet er den samlede gennemsnitlige likviditet på 77,2 millioner kroner.

Næstved har i dag en gæld på 962 millioner kroner Det svarer 12.000 kroner pr. indbygger, og seneste budgetbehandling kalkulerer med et yderligere underskud på 250 millioner kroner.

- Situationen er selvfølgelig alvorlig. Da vi lagde budget sidste år, vidste vi godt, at i 2015 og '16 vil vi have et årligt underskud på næsten 100 millioner, hvis vi ikke griber ind nu, siger Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen.

Byrådet har derfor vedtaget en omfattende spareplan for at rette økonomien op igen.

- Det er den plan, vi allerede har igangsat. Som Thomas Palmskov siger, skal der findes 3 % reduktion på samtlige budgetter, og derved kan vi så finde 100 millioner, og det hjælper selvfølgelig gevaldigt på det underskud vi kan få i 2015.

Ministeriet understreger, at der er tale om et standardbrev, der bliver sendt til kommuner, hvor likviditeten pr. indbygger er under 1000 kroner, og at der kan være mange grunde til til, at en kommune har en likviditet på under 1.000 kroner pr. indbygger. Niveauet bliver først betragtet som kritisk, hvis det kommer tættere på 0 kroner.