Flere bruger snus - men på gymnasium får unge i skoletiden hjælp til at stoppe

Alt imens flere og flere af de 15-29-årige benytter sig af snus, så har man i Næstved haft succes med at bremse unges afhængighed af røgfri nikotin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Snus er blevet en yndet kilde til nikotin blandt unge. Alene siden sidste år er der sket en markant stigning blandt unge, der benytter sig af snus, tyggetobak eller nikotinposer.

Ifølge en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed benytter mere end hver tiende i aldersgruppen 15 til 29 år sig i dag af de røgfri nikotinprodukter.

Den stigende tendens bekymrer eksperter. Men på Næstved Gymnasium og HF har man succes med at afvende de unge fra nikotinen med særlige snusstop-kurser i undervisningstiden.

quote Det har hjulpet rigtig meget og givet nogle virkelig gode værktøjer

Natasja Espenhein, elev, Næstved Gymnasium

Og blandt deltagerne er man begejstrede for kurset.

- Det var ikke så meget skræmmekampagne, men mere sådan noget med – det her sker der ved din hjerne, når du tager snus, siger Morten Halfdan Olsson, der er elev på Næstved Gymnasium.

- Så lærer man blot, at det her; det er hvad der sker – og så fik jeg lyst til at stoppe, tilføjer han.

Ifølge Morten Halfdan Olsson starter det med snus som med rygning typisk til fester, men snart begyndte han også at tage det i hverdagen.
Ifølge Morten Halfdan Olsson starter det med snus som med rygning typisk til fester, men snart begyndte han også at tage det i hverdagen. Foto: TV2 ØST

Også for Natasja Espenhein – som fortæller, hun har været stærkt afhængig af snus – har kurset været en stor hjælp.

- Jeg begyndte at tænke over, jeg var afhængig, når noget af det sidste, jeg tjekkede, inden jeg gik ud ad døren, det var, om jeg havde min bøtte – og om der var nok stykker i den, fortæller hun.

Natasja Espenhein startede med at tage snus allerede som 15-årig. Men i dag, som 20-årig, har hun med hjælp fra kurset lagt snusen bag sig.

- Det har hjulpet rigtig meget og givet nogle virkelig gode værktøjer, og jeg er kun blevet positivt overrasket over det, siger hun.

Ingen løftet pegefinger

Kurserne er arrangeret i samarbejde med Næstved Sundhedscenter. Her fortæller Ann-Karina Horsmark, der er rygestop- og snus-ekspert, at det handler netop om at oplyse de unge om, hvad der sker, når man gør brug af nikotin:

- Det her med, at de voksne kommer med de dårlige historier med tandkød og så videre – det vil de ikke høre på, siger hun og tilføjer:

- Derfor lægger jeg det helt væk, og siger i stedet, at vi skal snakke om den her afhængighed, og hvordan vi kan komme ud af det.

Ann-Karina Horsmark er rygestop- og snus-ekspert, og hun fortæller, at det handler om at oplyse og ikke skræmme de unge om snus' effekt på kroppen.
Ann-Karina Horsmark er rygestop- og snus-ekspert, og hun fortæller, at det handler om at oplyse og ikke skræmme de unge om snus' effekt på kroppen. Foto: TV2 ØST

Ann-Karina Horsmark er ikke i tvivl om, hvorfor snus er gået hen at blive et populært alternativ til cigaretter blandt unge.

- De kan skjule det, det lugter ikke på samme måde, og til gengæld er det meget billigere.

På det første kursus har der været syv deltagere, og flere har allerede vist interesse for forårets snusstop-kurser.

Påvirker hjernen

Selvom der ikke er røg i snus eller nikotin-poser, er der alligevel mange skadelige effekter, påpeger Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

quote Når man er ung, bliver man hurtigt meget afhængig af det

Niels Sandø, enhedschef, Sundhedsstyrelsen

- Det, der er med nikotin, er, at når man er ung, bliver man hurtigt meget afhængig af det, forklarer han og tilføjer:

- Der er ingen grund til, at børn og unge skal være afhængige. Og så er der det, at det har nogle helbredsmæssige konsekvenser – bare nikotinen alene – blandt andet kan man se, hvordan det påvirker hjernen hos især unge mennesker.

Læs også
Røgfri nikotin vinder frem hos unge
Læs også
Røgfri nikotin vinder frem hos unge

Ifølge Kræftens Bekæmpelse barsler regeringen med en række tiltag, som kan få en effekt på unges forbrug af snus og anden røgfri nikotin.

Det gælder blandt andet i forhold til reklamer – ligesom der også er varslet afgifter på nikotinposer.


Nyhedsoverblik