Fiskeristøtte går til bøger og visemusik

Millionstøtte øremærket til udvikling af fiskeriområderne bliver ikke brugt efter hensigten, kritiserer professor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En visefestival til 86.000 kroner, en bog om Karrebæksmindes havn til 66.625 kroner og en springgrav til en gymnastikforening til 287.500 kroner.

Millioner af skattekroner går hvert år til projekter i Udkantsdanmark, der umiddelbart hverken gavner miljø eller beskæftigelse.

Det viser Politiken gennemgang af de projekter, der de seneste år har modtaget offentlig støtte til såkaldt bæredygtig udvikling af fiskeriområderne.

Fra 2008 til 2010 er der uddelt 53 millioner kroner i forbindelse med programmet, der administreres af regeringen, og i år ventes støtten at løbe op i 26 millioner.

Støtte til udbygning og forskønnelse af lystbådehavne, istandsættelse af gamle skibe og penge til lokale museer og kulturprojekter fylder godt op på listen over projekter, der har modtaget støtten, som bevilges af lokale grupper inden for rammer udstukket af ministeriet.

- Der er lidt for meget støtte til det lokale forsamlingshus over det snarere end noget, der skaber virksomheder og arbejdspladser, siger Jon Sundbo, professor i erhvervsudvikling på RUC, til Politiken.

Kritikken bakkes op af Ole Christensen, medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne.

- Der er ingen tvivl om, at mange af de her penge har været med til at skabe nogle aktiviteter, der forøger livskvaliteten i Udkantsdanmark.

- Men samtidig skal vi til at kigge på den del, der har med arbejdspladser at gøre. Det er dybest set det, der er meningen med det her, siger han.

By-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) vil ikke afvise, at der kan være brug for at stramme op på, hvilke projekter der kan modtage støtten, hvoraf halvdelen kommer fra EU og resten fra den danske stat.

/ritzau/


Nyhedsoverblik