Fem måneder med afspærringer på legepladsen - nu kan børnene igen lege frit

Med flag i døren og snoreklip blev legepladsen ved Børnehuset ved Volden i Næstved åbnet for alle børn.

Siden nytår har legepladsen for børnene i Børnehuset ved Volden i Næstved været opdelt i zoner for at holde børnene adskilt i mindre grupper.

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet har legepladserne skullet være opdelt for at mindske risikoen for corona-smittespredning, men denne foranstaltning er ikke længere nødvendig.

Nyheden blev i dag modtaget med stor jubel blandt børnene i Børnehuset ved Volden i Næstved, hvor båndene blev revet over til hvin og hujen.

quote Jeg synes, det er dejligt. Mit personale har fejret det ved at sætte flag op i hoveddøren

Karina Zerbst Hansen, daglig leder, Børnehuset ved Volden

- Jeg synes, det er dejligt. Mit personale har fejret det ved at sætte flag op i hoveddøren, og jeg kan mærke børnene er mere begejstrede denne her gang, end de var sidst, fortæller Karina Zerbst Hansen, daglig leder af Børnehuset ved Volden i Næstved.

Daginstitutionerne blev første gang pålagt at opdele legepladserne tilbage i april 2020, da den første flig af samfundet genåbnede efter første coronabølge.

Siden blev retningslinjerne med plastikstrimler og hegn på tværs af legepladserne lempet for at blive skærpet igen for fem måneder siden.

- Det med, at børnene nu kan gå på opdagelse, det er fantastisk at se den glæde, siger Karina Zerbst Hansen, der er daglig leder af Børnehuset ved Volden i Næstved.
- Det med, at børnene nu kan gå på opdagelse, det er fantastisk at se den glæde, siger Karina Zerbst Hansen, der er daglig leder af Børnehuset ved Volden i Næstved. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Med corona-opdelingen af legepladsen har hver stue i Børnehuset ved Volden haft en zone, hvor børnene måtte lege.

- Det kræver rigtig meget opmærksomhed fra personalet, for det kan også være utrygt og være rigtig trist for et barn, at jeg ikke må lege på mooncar, når det er det, jeg gerne vil nu, forklarer Karina Zerbst Hansen og tilføjer:

- Så må vi prøve at være i barnets følelser og trøste dem og love, at det skal de nok få lov til.

VIDEO: Hør TV2 ØSTs familie- og uddannelsesreporter Dorthe Olsgaard fortælle om, hvordan restriktionerne bliver håndteret andre steder i regionen.

Nye erfaringer fra corona-tiden

Også legepladsen ved Bengerds Børnehus i Ringsted har gennem knap fem måneder været delt op i zoner for nu igen at være blevet givet fri.

- Det har været så dejligt at se børnene frit kunne bevæge sig og gå derhen, hvor de gerne vil lege og lade legen udvikle sig, siger Dorte Olsen, der er leder af Bengerds Børnehus i Ringsted.

Dorte Olsen er leder af Bengerds Børnehus i Ringsted.
Dorte Olsen er leder af Bengerds Børnehus i Ringsted. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hun fremhæver dog også, at der er kommet gode ting ud af tiden med opdelte zoner på legepladsen.

Personalet har nemlig måttet tænke alternativt for at gøre det spændende for børnene, at de kun har måttet lege på noget af legepladsen.

- Vi har gjort det, at vi har flyttet mange af de traditionelle aktiviteter, som er inden for – det at tegne, at male billeder og arbejde med forskellige temaer – på legepladsen i mindre grupper. Så vi har taget alle typer af læringsaktiviteter på legepladsen, siger Dorte Olsen og tilføjer:

- Det har vi fået rigtig god erfaring med.

Det er op til den enkelte kommune og institution, hvorvidt de vil følge de seneste retningslinjer, der giver mulighed for at fjerne opdelingen af legepladserne.