Færre kanoer på Susåen i år trods stor interesse fra turisterne: - Det er brandærgerligt

En af de store kanoudlejere på Susåen har valgt at holde lukket i 2020. Det skuffer områdets store turistorganisation, der havde satset på, at mange flere danskere ville få øje på Susåen i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er da brandærgerligt.

Direktør Martin H. H. Bender, Destination SydkystDanmark,  lægger ikke skjul på sin skuffelse over, at kapaciteten på en af områdets store turistattraktioner, kanosejladsen på Susåen, bliver væsentligt reduceret i år.

quote Jeg synes, det er synd for alle de danskere, der ikke kan komme ud og sejle på Susåen.

Martin H. H. Bender, direktør, Destination SydkystDanmark

Det er firmaet KanoPaaSusaa, der på grund af situationen med corona har besluttet sig for ikke at sætte sine 50 kanoer til udlejning i år. Samtidig lukkes de pladser på land, som hører til KanoPaaSusaa, som ejes af Gunderslevholm Gods.

I et år, hvor turistbranchen forventer et boom i danske turister i Danmark,  var det ikke lige det, Martin H. H. Bender havde ønsket sig.

- Jeg synes, det er synd for alle de danskere, der ikke kan komme ud og sejle på Susåen.

- Det er jo et internationalt produkt, vi har her, siger han.

Kampagne for at tiltrække turister til Susåen

Faktisk har turistorganisationen SydkystDanmark brugt kampagnepenge på netop at markedsføre kanosejladsen på åen. Derfor er skuffelsen så meget desto større over, at antallet af kanoer bliver noget lavere end normalt.

- Vi har været i dialog med ejeren af KanoPaaSusaa, men det lykkedes ikke at finde frem til en løsning, siger Martin H. H. Bender.

Sejladsen på Susåen er reguleret, og udlejerne skal søge licens hos Næstved Kommune til at sætte kanoerne i vandet. De licenser, som KanoPaaSusaa har, kan ikke gives videre til andre. Derfor bliver der 50 færre kanoer på åen i år.

Sjællands længste vandløb

Det er corona, der gør det

Det er coronasituationen, som har fået KanoPaaSusaa til at holde lukket. På hjemmesiden skriver firmaet blandt andet: 

Vi kommer desværre frem til, at vi ikke kan tage ansvaret for kanosejlads i sæson 2020 for KanoPaaSusaa, bl.a. fordi der selv i bedste fald kun må være 30-50 personer på pladserne frem til sensommeren. 

Ud fra en samlet vurdering af, at både det lejede grej, faciliteterne på pladserne og vores medarbejderes helbred ikke må kunne være årsag til opblomstring af Coronavirus, har vi måtte træffe denne beslutning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra KanoPaaSusaa i dag.

Artiklen fortsætter under billedet

Dagens etape er overstået og kanoerne trukket på land.
Dagens etape er overstået og kanoerne trukket på land. Foto: Foto: Broby Kanoudlejning

At interessen for at sejle på Susåen er stor i år bekræftes af Broby Kanoudlejning, der har 125 kanoer til udlejning.

- Vi har haft en fantastisk start på sæsonen, fortæller Mette Mark Niemann fra Broby Kanoudlejning. Det begyndte allerede i april. 

- Vi har haft rigtig mange kunder. Alle skal jo holde ferie i Danmark i år, siger hun.

Hun er sikker på, at noget af travlheden skyldes, at KanoPaaSusaa holder lukket. Men hun ser det ikke som nogen fordel, for hun vurderer, at med efterspørgslen kunne alle kanoer sagtens lejes ud i år. 

quote Vi har haft rigtig mange kunder. Alle skal jo holde ferie i Danmark i år

Mette Mark Niemann,  Broby Kanoudlejning

Samtidig synes hun, at der er en kedelig bivirkning ved, at KanoPaaSusaa ikke åbner. For de pladser, som nu er lukkede, gør sejlturen til en lidt dårlig oplevelse for alle.

- Vi har også haft gæster, der fortæller, at på de lukkede pladser, hvor toiletterne er låst af, er der alligevel nogen, der har brugt området som toilet, siger Mette Mark Niemann. 

Kommunen vil ikke gribe ind

Hun spørger, om Næstved Kommune ikke kan gøre noget ved situationen, så pladserne bliver åbnet igen. Men det kommer ikke til at ske.

- Normalt vil vi kræve, at de, der får tilladelse til at drive udlejning og pladser langs åen, faktisk også gør brug af tilladelsen, siger Niels Hav Hermansen, der er leder af Vand og Natur i Næstved Kommune.

- Men det er ikke normalt i år. Det er en helt særlig situation med corona, og vi accepterer de beslutninger, udlejerne træffer på den baggrund, siger han.

Broby Kanoudlejning har altså valgt at fortsætte trods corona. Med mange af de kendte procedurer i brug, men i år også med mere sæbe, håndsprit og krav om afstand.

- Og stor ros til kunderne. De har været virkelig gode til at overholde alle restriktionerne, siger Mette Mark Niemann.