¨

Etiopisk domstol annullerer Amys adoption

Amy var igennem flere dramatiske forløb i Danmark. Blandt andet blev hun med vold og magt tvangsfjernet fra en plejefamilie - en tvangsfjernelse, der blev foreviget på en meget voldsom video. Foto: privatoptagelser

En etiopiske domstol har ophævet bortadoptionen af Amy Steen og hendes lillesøster fra Næstved, der for fire år siden blev kendt for at være centrum for en ulykkelig adoption.

Den etiopiske domstol har torsdag morgen omstødt adoptionen for den 15-årige Amy Steen og Masho, der blev kendt fra dokumentaren "Adoptionens pris". Det fortæller den danske journalist Rasmus Sønderriis, der følger retssagen i Addis Abeba i Etiopien.

Det skriver TV 2.

- Advokaten kom ud fra et lukket møde med dommeren og fortalte os, at Amy og Mashos adoption er annulleret, fortæller Rasmus Sønderriis, der er sammen med Amy Steen og hendes biologiske mor Genet Kedir i Addis Abeba.

- De er glade. De sidder nu og drikker kaffe og fejrer det, fortæller han.

Børnenes biologiske forældre gik til retten, da de mente, de var blevet snydt af såkaldte børnehøstere til at lade deres børn bortadoptere. De har nu genvundet forældremyndigheden i Etiopien.

Afgørelse ikke gyldig i Danmark

Det vil være op til en dansk domstol, hvilke konsekvenser den etiopiske afgørelse vil få i Danmark, forklarer Claus Juul, der er juridisk konsulent ved Amnesty International Danmark.

 - Hvis en repræsentant fra de etiopiske myndigheder eller forældrene rejser herop, kan de tvinge de danske myndighede til at se på sagerne. Men det er en suveræn dansk afgørelse. Så man vil kun ophæve adoptionen i Danmark, hvis man vurderer, at det er bedst for barnet, siger Claus Juul.

Amy Steen er i øjeblikket i Etiopien sammen med sin biologiske familie. Hun stak i februar af og rejste til Etiopien med hjælp fra organisationen Against Child Trafficking, selvom Ankestyrelsen i Danmark havde forbudt hende at rejse til sit fødeland.

Bor hos adoptionsfamilie

Masho kom til Danmark som fireårig i 2008. Siden hendes adoption gik i hårdknude, har hun boet på et børnehjem i Holbæk Kommune.

Begge pigernes yngre søskende bor hos deres adoptivforældre. Mashos lillebror Roba er ikke en del af retssagen i Etiopien.

Men Genet Kedir har anmodet retten om både at omstøde adoptionen for Amy Steen og hendes lillesøster, der begge blev adopteret til et par i Næstved i 2009. Der er dog endnu ingen afgørelse i sagen om lillesøsteren.

I begyndelsen af marts vedtog indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V), at det fremover er slut med adoptivbørn fra Etiopien, da man ikke kan have tillid til, at det går rigtigt til i landet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App