Enigt byråd vil ære falden soldat med ny plads

En plads foran Fuglebjerg Hallen skal ære en falden soldat. Det blev besluttet af et enigt byråd tirsdag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I 2009 var Andreas Søgaard Brohus udsendt i Afghanistan. Men den 17. juni blev han dræbt af en vejsidebombe. Kun 26 år gammel.

Andreas Søgaard Brohus voksede op i Fuglebjerg nær Næstved, og nu har et enigt byråd i Næstved Kommune stemt ja til at etablere en æresplads i Fuglebjerg i hans navn.

En af dem, der stemte ja til forslaget tirsdag aften sammen med resten af byrådet, var Søren Revsbæk (V), der er formand for Teknisk Udvalg i kommunen.

Han er tilfreds med, at kommunen vil være med til at ære den faldne soldat på denne måde.

- Jeg synes, det er fint, at Næstved Kommune symbolsk kan vise den ære og den respekt for den faldne soldat at oprette en plads efter ham, siger Søren Revsbæk.

- Jeg synes, det er en stor ting, at kommunen og et enigt byråd er indstillet på at gøre det. Det kan også være et eksempel for andre steder i kommunerne.

Plads to år undervejs

Det var i første omgang Dansk Folkeparti, der foreslog at opkalde en æresplads efter Andreas Søgaard Brohus for mere end to år siden.

Derfor er Thomas Palmskov (DF) også meget tilfreds med byrådets fælles beslutning. Han kendte selv Andreas Søgaard Brohus fra sit arbejde, hvor han tidligere har været seniorsergent for den faldne soldat.

- Jeg er meget stolt og beæret over, at hele Næstved Byråd har været med til at belutte at ære Andreas' minde, siger Thomas Palmskov (DF).

Andreas Søgaard Brohus mistede livet i 2009 i krigen i Afghanistan. Nu opkaldes en plads efter ham i hans barndomsby Fuglebjerg. 
Andreas Søgaard Brohus mistede livet i 2009 i krigen i Afghanistan. Nu opkaldes en plads efter ham i hans barndomsby Fuglebjerg. 
Foto: Privatfoto

Tre placeringer i spil

Der har været tre forskellige steder i Fuglebjerg i spil til at rumme ærespladsen, efter forslaget kom på bordet.

Blandet andet har Busvendepladsen i Fuglebjerg og pladsen foran Netto på Byagervej været mulige placeringer.

Men byrådet har valgt, at pladsen skal placeres foran Fuglebjerg Hallen, som soldaten selv har haft en tilknytning til.

Formanden for Teknisk Udvalg, Søren Revsbæk, mener, det giver god mening, at man begynder at navngive steder efter soldater, som er faldet i krig inden for de seneste år.

- Vi har jo mange steder rundt om i landet og i Næstved, hvor gader og pladser er opkaldt efter folk, der er faldet i krig. Typisk er det noget tid tilbage, som for eksempel Willemoesgade eller Wessels gade og så videre. Nu går vi hen i den nyere historie, siger han.

- Nogle vil måske sige: "Skal vi nu til at mindes dem, der er faldet i Irak og Afghanistan? Det er jo langt uden for grænsen." Men det, synes vi, er rimeligt, at man skal, fordi de har også ofret deres liv for Danmark, vores demokrati og vores frihedsværdier.

Det er planen, at ærespladsen skal hedde Andreas Søgaard Brohus’ Plads. 

Nu skal navneforslaget og placeringen i høring i 14 dage, hvorefter Teknisk Udvalg vedtager det endelige navn og pladsens placering.