Ekspert i drabssag: Der bliver sagt skudt

En ekspert i fonetik har analyseret en rumaflytning fra en 21-årig drabtiltalts lejlighed. Fonetikeren vurderer, at den 21-årige siger, at han har skudt en, da han taler med kæresten om et mærke, han har fået fra Bandidos, hvor han er prøvemedlem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der blev sagt 'skudt', da en nu 21-årig mand fortalte sin kæreste om et mærke fra Bandidos 9. december 2014.

Det vurderer en ekspert i fonetik i sagen mod den 21-årige mand, der er tiltalt for drab på 22-årige Edin Fakic i Næstved 9. december 2013.

Fonetikeren vidnede mandag i sagen mod den 21-årige mand, der er prøvemedlem i Bandidos. Politiet kom på sporet af ham i 2014 og aflyttede i en periode hans og kærestens lejlighed hemmeligt. På en aflytning taler de to sammen om et mærke, den 21-årige har fået fra Bandidos. Der er tale om et Expect no mercy mærke, og tiltalte fortæller på aflytningen, at man får det for at udgyde blod for klubben. Kæresten spørger ind til, hvad han har fået det for, og på aflytningen mener anklageren at kunne høre, at der bliver sagt 'jeg har udt en'. Lyden er dog så dårlig, at ordene før 'udt' falder ud, og derfor har politiet fået fonetikeren til at analysere lydfilen.

Hørt filen 100-200 gange

I retten fortalte eksperten, der er forensisk kriminalteknisk fonetiker og kun deler speciale med én anden i Danmark, at hun mener, at der på filen bliver sagt 'jeg har skudt en'.

Analysen er foretaget ved at have lyttet til filen mellem 100 og 200 gange, og ud fra blandt andet ordets intensitet, ustemte konsonanter og stemmevibrationen er hun nået frem til, at der bliver sagt 'skudt'. Derudover har hun sammenlignet andre passager, hvor tiltalte siger ord med 'sk' og vurderer, at varigheden stemmer overens med det stykke, før der bliver sagt 'udt'. Derudover har hun trods grundige gennemgange af diverse ordbøger ikke fundet et andet ord, der passer ind rent teknisk.

Hendes udsagn fik forsvarer Finn Walther Petersen til at spørge ind til, om hun arbejder med en skala for, hvor sikker hun er på sin analyse, hvortil hun svarede, at det gør hun ikke. Forsvareren ville også vide, hvor vigtige ordene før 'udt' havde været for at kunne gennemføre analysen, og hun svarede, at de var vigtige rent grammatisk.

Han spurgte afslutningsvis, hvem der er hendes største kunde. Til det svarede hun advokater og politiet, og så havde han ikke flere spørgsmål.