Efter tre drabssager: Politiet samler gruppe med erfarne efterforskere

Politiet nedsætter en særlig efterforskningsenhed for at opklareflere drabssager, som minder om hinanden. Det fortalte poltiet på et pressemøde tirsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er flere klare sammenhænge mellem drabet på en person i Vemmelev, som blev fundet dræbt i et brændt hus søndag, og andre drabssager fra Ruds Vedby og Odsherred. Og politiet arbejder lige nu med flere scenarier. 

Det kom frem, da Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi pressemøde afholdt tirsdag eftermiddag.

quote Efterforskerne i gruppen består af egne efterforskere med omfattende erfaring i at efterforske den her type grove sager

Kim Kliver, politiinspektør

I weekenden var der gået ild i et hus i Vemmelev, som ligger mellem Korsør og Slagelse. Politiet fandt liget af en person i stuehuset, som efterfølgende viste sig at være blevet dræbt.

Det fortalte Kim Kliver, som er politiinspektør hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

- Den person er med sikkerhed blevet dræbt - og pågældene er blevet dræbt, inden vedkommende er blevet udsat for, at bygningen også er blevet sat i brand, indledte Kim Kliver pressemødet.

Artiklen fortsætter under billedet

68-årige Kiehn Georg Andersen blev dræbt i april. Gerningsmanden er ikke fundet. 
68-årige Kiehn Georg Andersen blev dræbt i april. Gerningsmanden er ikke fundet. 

Minder om drabssag fra Ruds Vedby

Politiet efterforsker samtidig fortsat en anden drabssag fra Ruds Vedby. Her blev en 68-årig mand ved navn Kiehn Georg Andersen fundet dræbt i Blæsinge Grusgrav 26. april. Fem dage før var hans hus brændt.

- Det er vigtigt, at vi bruger al vores energi på at få sagernes individuelle sider bragt sammen, hvor vi drager nytte af, at vi har dygtige efterforskere, som udelukkende kan koncentrere sig om de sager, sagde Kim Kliver, politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Derfor har politiet nu nedsat en særlig efterforskningsenhed til at opklare drabssagerne. Det er personale med særlig viden inden for grov kriminalitet, som efterforsker sagerne, lød det fra Kim Kliver.

- Efterforskerne i gruppen består af egne efterforskere med omfattende erfaring i at efterforske den her type grove sager. Vi får støtte til noget af analysearbejdet fra anden side, forklarede Kim Kliver på pressemødet.

Artiklen fortsætter under kortet

Samarbejder med anden politikreds

Hos Midt- og Vestsjællands Politi har de en lignende drabssag fra Odsherred. Her blev den 65-årige Finn Steensen Ørsdahl fundet dræbt i sit hjem ved Gundestrup tilbage i februar i år.

Her var der også tale om brand i et hus, der var påsat. Derfor fortalte Kim Kliver, at efterforskningsenheden også samarbejder tæt med kollegerne hos Midt- og Vestsjællands Politi.

quote Det er rigtig vigtigt, når man laver en efterforskning, at man ikke begrænser sig af en enkelt teori

Kim Kliver, politiinspektør

Under pressemødet ville politiet ikke gå i detaljer om selve drabet i Vemmelev, men de lagde ikke skjul på, at der er en sammenhæng mellem drabet og det i Ruds Vedby.

- Vi vil ikke gå i detaljer omkring, hvordan drabene er foregået, eller hvad vi har observeret i forbindelse med vores efterforskning, siger Kim Kliver.

Men kan I sige, om der er tale om den samme drabsmetode?, spørger en journalist under pressemødet.

- Vi kan sige, at der er noget omkring drabene, som gør - udover det at man har sat ild - at vi finder det fornuftigt at slå vores efterforskning sammen, siger Kim Kliver.  

I videoen herunder er der billeder fra slukningsarbejdet på huset i Vemmelev, der brændte i weekenden

Et hus ved Vemmelev brændte søndag. I huset fandt politiet en mand, som man nu mener er dræbt inden branden.

Arbejder med flere scenarier

Der kan ligge to scenarier bag drabssagerne fra Vemmelev og Ruds Vedby, som ligger inden for Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politis egen kreds.

Enten kan der være tale om forskellige gerningsmænd, eller at drabene er blevet begået af én og samme gerningsmand.

På pressemødet spurgte en journalist netop ind til politiets teori, og her forklarede Kim Kliver, at de arbejder med flere scenarier.

- Vi kan i hverfald sige at det er rigtig vigtigt, når man laver en efterforskning, at man ikke begrænser sig af en enkelt teori. Så vi arbejder med nogle scenarier, som indbefatter både, at der kan være én gerningsmand eller flere gerningsmænd og forskellige former for motiv, som kan lægge bag de her drab, siger han og tilføjer:

- Men hvad det helt konkret er i denne sammenhæng, holder vi lige nu for os selv.

Artiklen fortsætter under videoen

65-årige Finn Steensen Ørsdahl fundet dræbt i sit hjem ved Gundestrup i Odsherred i februar.

Efterforskning på stedet fortsætter

Branden i Vemmelev skete søndag. Tirsdag er politiet stadig i gang med de kriminaltekniske undersøgelser på stedet, fortæller vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen.

- Alle brugelige spor bliver sikret, og der bliver lavet omfattende afsøgning af området deroppe, sagde Søren Ravn-Nielsen.

Man forventer, at undersøgelsen vil fortsætte et par dage. Derudover skal politiet foretage en række afhøringer af folk fra området for at klarlægge, hvad der skete op til, at der blev fundet et lig på ejendommen.

Politiet vil gerne høre fra vidner, der har set eller hørt noget omkring huset i Vemmelev. Her er husets 80-årige beboer sidst set i perionen fra lørdag middag og frem til søndag kl 09.25, hvor branden bliver anmeldt.

Naboer chokerede

TV2 ØST har været i kontakt med flere naboer til den 80-årige, de er alle stærkt påvirkede af sagen. Den 80-årige har ifølge naboerne boet på gården hele sit liv. Han har været landmand og chauffør og levet som ungkarl. Han beskrives som en stille og rolig mand, der holdt sig for sig selv.

Den 80-åriges store passion var biler, og naboerne fortæller, at han ofte sad i sin have og kiggede på bilerne, der kørte forbi landevejen ved gården. Naboerne har svært ved at forestille sig, at han skulle have nogle fjender, fortæller de samstemmende. 

Hvis du har oplysninger i sagen, så kan du kontakte politiet på telefon 1-1-4.