Efter Næstved-besøg: Norge er klar til at kopiere teltlejre

Hvis der kommer mange asylansøgere til Norge, vil de også skulle bo i telte, siger norsk indvandringsminister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den norske regering er klar til at etablere teltlejre for asylansøgere, ligesom Danmark har gjort. Det siger den norske indvandringsminister, Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet), efter at hun fredag har været på besøg i den danske lejr i Næstved.

- Jeg synes, det er en nøgtern standard. Dem, der bor der, er flygtet fra krig og konflikt, og jeg tænker, at det vigtigste for dem er at få tag over hovedet og få mad. Og det får de i den lejr, siger hun.

Teltene er bestilt

Sylvi Listhaug siger, at den norske regering allerede har bestilt teltene, og hun kalder de danske krav om blandt andet sprogundervisning for inspirerende.

Og det er ikke den eneste stramning af vilkårene for asylansøgere, der er på vej i Norge.

Nødparagraf på vej

I næste uge skal det norske storting behandle et forslag om at indføre en nødparagraf, der - hvis forslaget bliver vedtaget - vil betyde, at Norge kan standse asylansøgere ved grænsen.

- Det er en krisehjemmel, vi kan komme til at bruge, hvis vi får store problemer. Så vi planlægger efter det værste og håber på det bedste, siger Listhaug.

Opholdsforhold spiller ind

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er der ikke tvivl om, at opholdsvilkårene betyder noget for, hvor mange asylansøgere der kommer til et land.

- Vi er det land, hvor tilstrømningen forholdsmæssigt er mindst ud af de lande, vi sammenligner os med, og det er med stor sikkerhed på grund af opholdsvilkårene, siger hun.

Spørgsmål: Hvis Norge strammer deres opholdsvilkår, vil det så betyde, at Danmark får flere asylansøgere?

- Det er svært at sige, hvordan tingene udvikler sig. Men vi holder skarpt øje med, hvad der sker i andre lande og hvilke rejseruter, flygtningene og migranterne følger, siger Inger Støjberg.

/ritzau/