Efter lang renovering - Herlufsholm Kirke stråler igen

Renoveringen af Herlufsholm Kirke tog længere tid end forventet. Nu er der atter gudstjenester i kirken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det emmer igen af liv i Herlufsholm Kirke efter halvandet års lukning. I den periode har kirken gennemgået en stor renovering af blandt andet kalkmalerier og gulve.

- Farverne er klare og gulvene er blevet plane og gode at gå på, så det er rigtig dejligt, fortæller kordegn i Herlufsholm Kirke, Anne-Marie Marcher.

Kalkmalerierne står helt skarpe efter renoveringen.
Kalkmalerierne står helt skarpe efter renoveringen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I følge hende kom der mange mennesker og nød de nyrenoverede rammer til åbningsgudstjenesten og den efterfølgende reception den 26. januar 2020.  

Tirsdag d. 18. februar var så første gang, at Herlufholm Skoles elever kunne indtage kirken med første gang morgensang i meget lang tid. 

Gennemgribende renovering

Det er en meget omfattende renovering, kirken har været igennem - også større end man først havde regnet med.

Teglstenene i kirken er erstattet af nye, og de er lagt som de gamle sten.  
Teglstenene i kirken er erstattet af nye, og de er lagt som de gamle sten.   Foto: Herlufsholm Kirke

Menighedsrådsformand, Poul Sandberg, fortæller, at et nyt varmeanlæg skulle indsættes i kirken, og derfor blev de gamle gulve med de slidte og halvfarlige teglsten taget op og erstattet med nye.

Bænkerækkerne er blevet istandsat og trægulvene nedenunder er høvlet af. Monumenter er pudset op, og det historiske træværk, altertavle og prædikestol, er blevet slebet og ordnet. Så det er en glad menighedsrådsformand, der igen kan åbne kirken op for menigheden. 

- Det er bare så flot. Kirken er kalket og kalkmalerierne står helt skarpt. 

Alle kalkmalerier er blevet malet op.
Alle kalkmalerier er blevet malet op. Foto: Herlufsholm Kirke

Et nyt tiltag er også to, store glasskærme, der hænger ned fra loftet ved alteret. Et ønske fra Herlufsholm Skole.

På de to nye skærme kan man for eksempel vise billeder og salmenumre.
På de to nye skærme kan man for eksempel vise billeder og salmenumre. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

På skærmene kan man for eksempel se billeder eller salmenumre og ellers er skærmene til at kigge igennem. Poul Sandberg mener, at Herlufsholm Kirke er blandt de første, der har den slags moderne teknologi. I kirkearmene hænger mere traditionelle skærme, så kirkegængerne kan følge med derfra. 

Renovering trak ud

Da renoveringen af Herlufsholm kirke gik i gang i maj 2018, blev der fundet skimmelsvamp i vægge og hvælvinger, og det betød, at kirken var lukket i et år længere end forventet. Der har dog været åbent midlertidigt til konfirmationer i foråret 2019 og til elevernes dimmision i juni sidste sommer. Ellers har Sankt Peders Kirke været benyttet. 

Gulve og vægge i gennemgribende renovering i Herlufsholm Kirke. 
Gulve og vægge i gennemgribende renovering i Herlufsholm Kirke. 

Renoveringen, som altså trak ud, blev anslået til at ville koste cirka 20 millioner kroner men endte på cirka 30 millioner kroner. Et beløb som Herlufsholm Skole og Gods har betalt langt størstedelen af, da de er ejere af kirken. Menighedsrådet har betalt lidt under 20 procent af udgiften. 

Enkelte ting er stadig ved at blive renoveret. For eksempel er orglet ved at blive istansat. Og ellers står kirken fra 1200-tallet altså totalt renoveret og klar til mange gudstjenester og begivenheder fremover.